Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τρέχουν να αλλάξουν τον νόμο για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων

Σάλος από την αποκάλυψη του protothema.gr για τα επιπλέον 6 εκατ. του 2011



http://img.protothema.gr/0C746FFA2E3771928F7FE02C79A9EE32.jpg

Την επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή του νόμου βάσει του οποίου καθορίζονται οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων προκάλεσε η αποκάλυψη του protothema.gr σύμφωνα με την οποία το σχετικό κονδύλι που εκταμιεύτηκε το 2011 ήταν αυξημένο κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια σε σχέση με του 2010.

Πιο συγκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 από τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης έχει στείλει επιστολή στην συγκεκριμένη επιτροπή με την οποία προτείνει να κληθούν τα κόμματα, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την χρηματοδότησή τους, για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων τους χρεών προς τις τράπεζες αλλά και για την διαφάνεια των ταμείων τους. Όμως όπως αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Τσούρας «αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την ακρόαση του κ. Γιαννίτση ο οποίος θα μας ενημερώσει για όλα τα νέα στοιχεία που θα έχει στην διάθεσή του και στην συνέχεια να καταθέσουν τα κόμματα τις δικές τους προτάσεις».

Πάντως, ο κ. Τσούρας δηλώνει έκπληκτος για τις αυξήσεις στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, συμπληρώνει πως «αν οι αυξήσεις προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο τότε θα έπρεπε να μην ισχύσει» και τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων που θα περιορίζουν τις «κομματικές σπατάλες» και να μην περιμένει 4 με 5 μήνες για να έρθει ο νέος νόμος.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η απάντηση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια εμφάνισής του στην τηλεόραση του MEGA που δήλωσε ότι «Οποιαδήποτε απόφαση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις χρονικές συγκυρίες οικονομικές και μη». Αυτό όμως που φαίνεται να «ξεχνά» ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι την περίοδο που καθορίστηκαν τα ποσά χρηματοδότησης των κομμάτων ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών.

Κόντρα Γιαννίτση – ΝΔ
Η αποκάλυψη των «προκλητικών» ποσών που λαμβάνουν τα κόμματα ως κρατική ενίσχυση προκάλεσε την κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του υπουργού Εσωτερικών. Αναλυτικά, ο γενικός διευθυντής της Συγγρού Θανάσης Σκόρδας μιλά «για λανθασμένα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών» και υποστηρίζει ότι το κόμμα το 2011 έλαβε 2,5 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από αυτά που εισέπραξε το 2010.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρονται στα ποσά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά. Η αλήθεια είναι ότι για το 2011 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων».

Από την άλλη το υπουργείο απαντά πως «η αναφορά, σε δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Σκορδά, στην εκταμίευση προς αυτή €12.749.671 αφορά στις τρεις πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης για το 2011 και δεν αναιρεί την ακρίβεια της συνολικής χρηματοδότησης , δεδομένου ότι τα κόμματα, όπως γνωρίζουν, έχουν λαμβάνειν και την τελευταία δόση του 2011». Επιπροσθέτως, ο κ. Γιαννίτσης σημειώνει ότι «η εκχώρηση των δόσεων της χρηματοδότησης των κομμάτων στις Τράπεζες, λόγω δανείων τους, δεν αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών , το οποίο δεν έχει καμιά ανάμειξη στο θέμα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: