Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Επιπλέον “κούρεμα” 15 δισ. θέλουν Ευρώπη και ΔΝΤ

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις στο PSI


Εάν το Eurogroup της Δευτέρας δώσει το "πράσινο φως", τότε η αναγγελία για το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ευρώπη και ΔΝΤ ζητούν από το IIF να προβεί σε νέες παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, η βασικότερη εκ των οποίων είναι να μειωθεί το ποσοστό της πρόωρης εξόφλησης από το 15% στο 10% και να αυξηθεί το ποσοστό του εναπομείναντος, μετά το κούρεμα, χρέους που επιμηκύνεται στην 30ετία.

Ενώ η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα, βάσει και της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, προέβλεπε κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%, πρόωρη εξόφληση του 15% και επιμήκυνση του υπόλοιπου 35% με ομόλογα διάρκειας ως 30 έτη, η Ευρώπη και το ΔΝΤ προτείνουν τώρα η πρόωρη εξόφληση να περιοριστεί στο 10% και να επιμηκυνθεί το 40% χρέους ύψους 200 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους κατά 15 δισ. ευρώ.
Μέχρι και την ερχομένη τέταρτη η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και την ρύθμιση που θα ενσωματώσει στις νομικές συμβάσεις των ομολόγων τη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC’s).

Σύμφωνα με τις ρήτρες αυτές, εφόσον ένα ποσοστό των ομολογιούχων (της τάξης του 75%) συμφωνήσει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα υποχρεούνται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κάτοχοι (25%) των ελληνικών ομολόγων।
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: