Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Εξήντα πέντε χάλκινα αναθήματα έκαναν φτερά από το Μουσείο της Ολυμπίας

Ελλιπής η φύλαξη...

Το Μουσείο της Ολυμπίας
Το Μουσείο της Ολυμπίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Έκλεψαν περίπου 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του ιερού από τα χιλιάδες που έχει η Αρχαία Ολυμπία» δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη ληστεία στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες αφαίρεσαν και ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Όσον αφορά τη φύλαξη του μουσείου η κ. Μενδώνη παρατήρησε ότι οι φύλακες που κανονικά έπρεπε να είναι παρόντες είναι τρεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία. Σχετικά με τον τρίτο φύλακα πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.

Σχετικά με τη φύλακα που ήλθε αντιμέτωπη με τους ληστές, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι είναι σε μια φορτισμένη ψυχολογική κατάσταση και πρόσθεσε: «Μάς εξήγησε το συμβάν, αλλά από κει και πέρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δει πρώτα η Αστυνομία».

Αρχαιοφύλακες: «Ελλιπές προσωπικό»

«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε κλοπή, αλλά ληστεία που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση. Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο Μουσείο με καλάσνικοφ και μάλιστα αφού πρώτα είχε απενεργοποιηθεί ο συναγερμός από τη φύλακα. Το περιστατικό της Εθνικής Πινακοθήκης, τον περασμένο Ιανουάριο, είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση» δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημακάκο, σήμερα παραμένουν κενές 1.200 οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων σε όλην την Ελλάδα, ενώ περίπου 130 φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2011, προκειμένου να εξαιρεθούν από το μέτρο της εφεδρείας.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και περαιτέρω μείωση του προσωπικού φύλαξης, καθώς οι αρχαιφύλακες δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εφεδρείας. «Το χειρότερο είναι ότι δεν αναμένονται προσλήψεις συμβασιούχων» λέει ο κ. Δημακάκος.

Προβλήματα φύλαξης αντιμετωπίζουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως σε νησιά, ενώ και ο αριθμός φύλαξης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας και των τεσσάρων Μουσείων δεν θεωρείται επαρκής από την Πανελλήνια Ένωση υπαλλήλων φυλάξεως αρχαιοτήτων.

Συνεχίζονται οι έρευνες


Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας, εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών.

Επίσης, δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα.

Στο μουσείο μετέβησαν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γερουλάνος έχει υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: