Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το άλλο με τον Βενιζέλο και τη ΔΕΗ το ξέρεις;


http://newpost.gr/var/thumbs/beni-oikonomou-moneypost12_300___.jpgΟι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου Οικονομικών ξαναχτύπησαν. Λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων (βλέπε χαράτσι μέσω ΔΕΗ) για το 2012, κατάφεραν να ξανακάνουν όλο τον κόσμο μαλλιά κουβάρια. Φυσικά, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αναπληρωτής του υπεύθυνος για τα φορολογικά Παντελής Οικονόμου, αποποιούνται οποιασδήποτε ευθύνης.

Αυτή τη φορά, το φταίξιμο το ρίχνουν σε έναν διευθυντή της ΔΕΗ. Ολόκληρη ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να του ρίξει όλα τα βάρη για τα κακώς κείμενα του πιο άδικου και κακά οργανωμένου φόρου που επιβλήθηκε ποτέ στα παγκόσμια φορολογικά χρονικά.

Πραγματικά, αυτά τα οποία ζούμε είναι… μαγικά. Δείτε το χρονικό των εξελίξεων: Διαρρέει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόπτει την ηλεκτροδότηση επειδή κάποιος δεν πλήρωσε το ειδικό τέλος ακινήτων.

Την επόμενη ημέρα, βγαίνει στέλεχος της ΔΕΗ και δημοσιοποιεί δύο αντιφατικές πληροφορίες. Τι λέει;
Ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προσέλθουν στα γκισέ της ΔΕΗ και να ζητήσουν να πληρώσουν μόνο το ρεύμα επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία για την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Ότι οι φορολογούμενοι που προτίμησαν να κάνουν το ίδιο μέσω των ATM, την έχουν πατήσει διότι τα λεφτά που κατέθεταν στη ΔΕΗ νομίζοντας ότι εξοφλούν το ρεύμα τελικώς κατέληγαν στο ταμείο του κράτους ως “έναντι” για το χαράτσι. Με λίγα λόγια, ο φορολογούμενος νόμιζε ότι πλήρωνε ολόκληρη τη ΔΕΗ και καθόλου χαράτσι, και τελικώς έδινε από λίγα και στους δύο. Το αποτέλεσμα; Τώρα χρωστάει και στους δύο.

Θυμώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για αυτές τις δηλώσεις και βγάζει μια ανακοίνωση για να κατακεραυνώσει το στέλεχος της ΔΕΗ. Αλλά όχι και για τις δύο δηλώσεις. Μόνο για την πρώτη.
Διότι η δεύτερη –που αποτελεί και την απίστευτη κοροϊδία του καταναλωτικού κοινού- επιβεβαιώθηκε πλήρως: Δεν μπορείς –λέει ο κ. Βενιζέλος- να πληρώνεις μόνο ρεύμα και καθόλου φόρο.

Θα πρέπει να πληρώνεις και φόρο και ΔΕΗ. Κι αν δεν έχεις χρήματα;


Εδώ είναι που αναλαμβάνει δράση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Εξέδωσε μια εγκύκλιο -6η ή 7η κατά σειρά για το ίδιο θέμα- προκειμένου να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Τις προηγούμενες εγκυκλίους τις ακυρώνει διότι αυτή υποτίθεται ότι λύνει όλα τα προβλήματα. Προκύπτει λοιπόν από την εγκύκλιο ότι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση στις εφορίες μέχρι τις 20 Μαρτίου και να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να πληρώσουν (άνεργοι, πολύτεκνοι, ασθενείς). Προσέξτε την ημερομηνία: εκδόθηκε η εγκύκλιος στις 7 Μαρτίου και ο κόσμος θα πρέπει να έχει κινητοποιηθεί μέσα σε 13 ημέρες διότι από τον Απρίλιο ξεκινάει η καταβολή του τέλους για το 2012.

Δηλαδή 13 ημέρες περιθώριο για έναν φόρο που προσπαθούμε να οργανώσουμε από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ας δεχτούμε ότι με την ηλεκτρονική μέθοδο, αυτό είναι εφικτό. Τι θα κερδίσει αυτός που θα κάνει την αίτηση; Υποτίθεται μια καλύτερη τιμή ή μια απαλλαγή. Είναι όμως πολύ πιθανό –και το προβλέπει η εγκύκλιος αυτό- να κληθεί να πληρώσει το χαράτσι και στη συνέχεια να μπει στη διαδικασία να διεκδικήσει πίσω τα χρήματά του.

Έχει και συνέχεια η ιστορία. Υποτίθεται ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όλοι οι Έλληνες είχαν προθεσμία να πάνε στους δήμους και να δηλώσουν τα λάθη που εντόπισαν στον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τέλους. Ερώτημα: διαβιβάστηκαν τα λάθη στη ΔΕΗ; Όχι ακόμη, είναι η απάντηση που παίρνουμε από τη ΔΕΗ. Δηλαδή μπορούν να ξαναέρθουν λάθος λογαριασμοί; Πιθανόν, είναι η απάντηση που εισπράττουμε αυτή τη στιγμή. Και τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;
Πάλι θα τρέχουμε στην εφορία για να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω. Όλοι στον έφορο. Άνεργοι, πολύτεκνοι, άρρωστοι και ανάπηροι, να στηνόμαστε στην ουρά μέχρι τελικής πτώσεως.

Να λοιπόν που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή:


Το ΣτΕ μας λέει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα για οφειλές από το χαράτσι. Όμως μπορεί να κατεβάσει τους διακόπτες για οφειλές από ρεύμα. Και οι πολίτες που δεν έχουν πληρώσει όλο το ποσό δεν ξέρουν που χρωστούν: στην εφορία, στην ΔΕΗ ή και στους δύο;


Ανάπηροι, πολύτεκνοι, άνεργοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν για μια ακόμη φορά προκειμένου να μην πληρώσουν για το 2012. Την ουρά της εφορίας δεν θα την αποφύγουν γιατί τους ζητάνε και έναν κουβά δικαιολογητικά. Άσε που είναι πιθανό να κληθούν να πληρώσουν και μετά να ζητάνε τα χρήματά τους πίσω.
Δεν μπορεί, κάποιο οργανωμένο σχέδιο βρίσκεται από πίσω. Να μας σπάσουν τα νεύρα μέχρι να πληρώσει και ο τελευταίος. Και να βγουν τότε να πανηγυρίζουν για την εισπρακτική επιτυχία του μέτρου.

Αρίστος Οικονομίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: