Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Ποιοι είναι οι «300» που θα χρειαστεί να επανεκλεγούν για να παραμείνουν στα έδρανα...Στις 11 το πρωί της Πέμπτης προγραμματίστηκε η ορκωμοσία της Βουλής που αναδείχθηκε από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

Όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, ο ... Βύρων Πολύδωρας θα ασκήσει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου καθώς ήταν αντιπρόεδρος στην προηγούμενη Βουλή και επανεξελέγη.

Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής που επανεξελέγη είναι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης αλλά δεν είναι εκείνος που θα ασκήσει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου καθώς προσωρινός Πρόεδρος ορίζεται κατά την τάξη εκλογής.

Ο κ. Πολύδωρας αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βουλευτικής περιόδου, θα ανακοινώσει στη Βουλή τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και στη συνέχεια θα καλέσει τους βουλευτές να δώσουν το οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο ο οποίος είναι ο ακόλουθος:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Χωριστά θα ορκιστούν στο Κοράνι οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ), Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ).

Αρνήσεις ή αντιρρήσεις για τη δόση του όρκου δεν επιτρέπονται. Οι τυχόν επιφυλάξεις διατυπώνονται με σύντομη γραπτή δήλωση, που θα πρέπει να κατατεθεί στο Προεδρείο της Βουλής πριν από τη δόση του όρκου.

Εκλογή Προεδρείου

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να εκλεγεί το Προεδρείο της νέας Βουλής που με τον υφιστάμενο Κανονισμό απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, επτά Αντιπροέδρους, τρεις Κοσμήτορες και έξι Γραμματείς.

Πρόεδρος εκλέγεται, κατ΄αρχήν, ο υποψήφιος που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και εφόσον αυτή δεν συγκεντρωθεί, αρκεί η απλή πλειοψηφία.

Από τον Κανονισμό του Σώματος, προβλέπεται τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου να προέρχονται από συγκεκριμένο κόμμα, ως εξής:

-Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΝΔ).

-Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).

-Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ).

-Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

-Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί αν η νέα Βουλή θα χρειαστεί να εκλέξει όλα τα μέλη του προεδρείου, δεδομένου ότι θα διαλυθεί άμεσα και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Η δύναμη των κομμάτων

Η δύναμη των κομμάτων, όπως διαμορφώθηκε από την κάλπη της 6ης Μαΐου, έχει ως εξής:

-ΝΔ: 108 βουλευτές, εκ των οποίων οι 37 εκλέγονται για πρώτη, 14 επανέρχονται στα έδρανα, στα οποία θήτευσαν κατά το παρελθόν, αλλά δεν ήταν στην τελευταία Βουλή και 57 επανεκλέγονται.

-ΣΥΡΙΖΑ: 52 βουλευτές, εκ των οποίων 39 νέα πρόσωπα, τρεις επανελθόντες και 10 παραμένοντες .

-ΠΑΣΟΚ: 41 βουλευτές, εκ των οποίων 32 νέοι.

-Ανεξάρτητοι Έλληνες: 33 βουλευτές, εκ των οποίων 21 νέοι, δύο επανελθόντες και 10 παραμένοντες.

-ΚΚΕ: 26 βουλευτές, εκ των οποίων 11 νέοι, δύο επανελθόντες και 12 παραμένοντες.

-Χρυσή Αυγή: 21 βουλευτές, όλοι νεοκλεγέντες.

-ΔΗΜΑΡ: 19 βουλευτές, εκ των οποίων 13 νέοι, μια επανελθούσα και 5 παραμένοντες.
Συγκεντρωτικά, οι νέοι είναι 149, οι επαενελθόντες 25 και οι παραμένοντες 126.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τα ονόματα των 300 βουλευτών που ορκίζονται αύριο.
πηγη newsbewast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: