Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Στο στόχαστρο Βενιζέλου ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη ομιλία ενώπιον της νέας ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

«Τυχοδιωκτικές αντιλήψεις»


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον της νέας, συρρικνωμένης, Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές τις αντιλήψεις περί καταγγελίας της σύμβασης και εκτίμησε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει βιώσιμη και υπεύθυνη κυβέρνηση. Εμείς ζητάμε κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με μοναδικό όρο ότι θα διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος πρόκειται σε λίγη ώρα να παραλάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στρέφοντας τα βέλη του κατά του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι με απογοήτευση τον άκουσε να παραπληροφορεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εντότητας, αλλά τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταβατικής, ειδικού σκόπου που θα «πάγωνε» όλες τις διαδικασίες.

Εμείς ζητάμε κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με μοναδικό όρο ότι θα διασφαλίζεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ, επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Καταγγελία ποιας σύμβασης; Αυτής που μείωσε το χρέος και 50% του ΑΕΠ; Αυτής που στηρίζει τις τράπεζες για να στηρίξει καταθέσεις πολιτών; Αυτής που προστατεύει τις καταθέσεις των ελληνικών οικογενειών; Αυτής που επιτρέπει να πέσουν τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ρευστότητας για επενδύσεις και καταπολέμηση ανεργίας; Αυτής που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε έργα υποδομής ύψους 55 δισ. και μπορούν αν κινήσουν τον τροχό της ανάπτυξης;».

Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί την πολιτική των επιστολών και ότι ο κ. Τσίπρας «παίζει» με τις επιστολές που όλο στέλνει, έστειλε ή θα στείλει. Τόνισε ότι το «μορατόριουμ» στην εξυπηρέτηση του χρέους που πρότεινε ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε χρεοκοπία και επισήμανε ότι στη χθεσινή του συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον ρώτησε αν εννοεί «μονομερές μορατόριουμ» (εκ μέρους της Ελλάδας), ο κ. Τσίπρας, του απάντησε ότι δεν εννοεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «αυτό όμως, δεν το άκουσε ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι που δυσπιστούσαν ως προς το αν η Ελλάδα μπορούσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, είχαν ζητήσει τις υπογραφές όλων των ελληνικών κομμάτων, ως προϋποθεση για την 5η και την 6η δόση, για το νέο δάνειο και την μείωση του χρέους. «Αν είχε γίνει έτσι, σήμερα ίσως να είχαμε λιγότερους 'τσάμπα μάγκες'» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη διερευνητική εντολή είπε ότι θα την παραλάβει με σεβασμό στο Σύνταγμα και χωρίς υπερβολές θα μιλήσει με όλους, για να γίνει προετοιμασία για την επόμενη φάση της διαβούλευσης. «Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει βιώσιμη και υπεύθυνη κυβέρνηση, που να κάνει κάτι καλύτερο για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος
Ο λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ, γιατί το θεώρησε υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της κρίσης, χωρίς να διαχωρίσει αυτούς που είχαν την κύρια ευθύνη έως το 2009 και αυτούς που ταυτίστηκαν με τη δύσκολη φάση της διαχείρισης της κρίσης, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών σημείωσε ότι ο λαός δεν διατύπωσε καθαρή εντολή τι θέλει και από ποιον, όπως επίσης ανέδειξε και μια απολιτική άκρων, καθώς και μια κοινωνία των άκρων.
«Υπάρχει πρόβλημα εθνικής και κοινωνικής συνοχής, γι’ αυτό πρέπει αποφύγουμε άλλον ένα εθνικό διχασμό» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι είναι άνισος και σκληρός αγώνας με δημαγωγία.
«Ο λαός θέλησε κυβέρνηση συνεργασίας, κανείς δεν μπορεί μόνος» ανέφερε συμπληρώνοντας πως από την ετυμηγορία προκύπτει και η επιθυμία για παραμονή στο ευρώ, αλλά και το «όχι» σε νέα μέτρα.
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είπε ότι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα επώδυνο και ότι στόχος είναι «να είμαστε ξανά πολλοί από τις επόμενες εκλογές».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: