Παραλαμβάνει τη διερευνητική εντολή ο Βενιζέλος, αλλά...
Την πρόταση έχει συγκροτήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις "εγγυήσεις" που έχει γίνει γνωστό ότι θα προτείνει ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι ο κ. Κουβέλης θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει το κυβερνητικό συμβούλιο του οποίου θα ηγηθεί με τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολιγομελούς και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου, αποτελούμενου από περίπου 15 υπουργούς. Όπως εξηγούσαν στελέχη που γνώριζαν τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα αναλάμβαναν τη δέσμευση να υπερψηφίζουν τα σχέδια νόμου που θα εισηγείται η κυβέρνηση Κουβέλη.
Ωστόσο, λίγο μετά τις 13.30 στο επίσημο tweeter της η Δημοκρατική Αριστερά το ξέκοψε: "Ο κ. Κουβέλης δεν αποδέχεται την πρωθυπουργία", αναφέρεται λιτά.
Μέχρι πριν λίγη ώρα δεν είχε γίνει γνωστό αν ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί την πρόταση του κ. Βενιζέλου. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εξεταζει το ενδεχόμενο να στηρίξει την πρόταση να αναλάβει πρωθυπουργός ο κ. Κουβέλης, ουσιαστικά για παροχή "λευκής" επιταγής στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να σχηματίσει κυβέρνηση και να επαναδιαπραγματευθεί για τη βελτίωση του μνημονίου.
Η πρόταση προς τον κ. Κουβέλη να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναμένεται να επισημοποιηθεί από τον κ. Βενιζέλο ίσως και σήμερα Πέμπτη.
Με χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε σαν σενάριο "χωρίς βάση" το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία.
Το θέμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συζητήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης χωρίς να υπάρξει απόφαση.
Η ανησυχία στελεχών της ΔΗΜΑΡ είναι ότι έπειτα από πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος θα καταρρεύσουν όταν θα στηθούν κάλπες. Υπάρχει επίσης ανησυχία μήπως κάποιοι από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος, με βασικούς "υπόπτους" τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αποχώρησαν από το κόμμα του κ. Βενιζέλου διαφωνόντας με τα μνημόνια, διαχωρήσουν τη θέση τους και πουν όχι σε συγκυβέρνηση με το δικομματισμό, πιθανότητα που θα προκαλούσε εσωτερική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις στη Δημοκρατική Αριστερά.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου