Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Δεν συζητάμε αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» λέει ο Αυστριακός καγκελάριος

Ενόχληση από τις δηλώσεις Φέκτερ


Οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προκάλεσαν την ενόχληση (και) της αυστριακής κυβέρνησης
Οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προκάλεσαν την ενόχληση (και) της αυστριακής κυβέρνησης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Βιέννη, Αυστρία
Διευκρινίσεις πως η αυστριακή κυβέρνηση δεν συζητά μια αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έδωσε την Τρίτη ο καγκελάριος της χώρας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, της υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μαρίας Φέκτερ, από το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Θέμα συζήτησης είναι μόνον, το πώς Αυστρία και Ελλάδα θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, σημείωσε ο καγκελάριος Φάιμαν, προσθέτοντας ότι έχει σημασία να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα.

Νωρίτερα, σε σημερινές δηλώσεις της, η κ. Φέκτερ εξέφραζε την «έκπληξή» της για τον πιθανολογούμενο σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων στην Ελλάδα, παρατηρώντας πως «εκείνο που με εκπλήσσει ιδιαίτερα, είναι το ό,τι δεν θα παραμείνει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά θα έλθουν και πάλι νέα πρόσωπα, μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα και να εξηγούμε, πώς πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία».

Αιχμή κατά της Μαρίας Φέκτερ, ήταν και η επισήμανση από τον Αυστριακό υφυπουργό Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος), ότι είναι σημαντικό οι πολιτικοί να αποφεύγουν τα περιττά σχόλια και να υπάρχει γενικά αυτοσυγκράτηση.
Σύμφωνα με τον κ. Σίντερ, μια έξοδος από το ευρώ δεν λύνει το πρόβλημα ούτε για την Ελλάδα ούτε και για την Ευρώπη, ενώ απαραίτητες είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα αναπτυξιακά μέτρα, ανεξάρτητα από το νόμισμα της χώρας.

Στις δικές του δηλώσεις, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαικού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επισήμανε ότι μόνο η Ελλάδα μπορεί να αποφασίσει αποχώρησή της από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης και να μην οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, ενώ υπενθύμισε πως οι όροι για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας είναι γνωστοί και πρέπει να τηρηθούν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: