Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Το πολιτικό «χάος» και οι νέες κάλπες στην Ελλάδα στη διεθνή επικαιρότητα

Σενάρια και εκτιμήσεις


Στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal οι εξελίξεις στην Ελλάδα
Στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal οι εξελίξεις στην Ελλάδα  


Αθήνα
Το ναυάγιο στη συγκρότηση κυβέρνησης και οι νέες εκλογές εντός Ιουνίου βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης που εμφανίζουν την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

Για «δραματικές εξελίξεις» κάνουν λόγο τα αμερικανικά μέσα, αναφέροντας πως το «ελληνικό πρόβλημα» θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 18-19 Μαΐου.

«Νέες εκλογές στην Ελλάδα, καθώς κατέρρευσαν οι συνομιλίες για συμμαχική κυβέρνηση» μεταδίδει το BBC αναφερόμενο στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου.

Ο Guardian στη ζωντανή ροή ειδήσεων για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα επισημαίνει την κατάρρευση του χρηματιστηρίου στην Αθήνα, αλλά και του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ανάμεσα στις ανταποκρίσεις από την Αθήνα ο Guardian παραθέτει ένα tweet του Νουριέλ Ρουμπινί που προβλέπει: «Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα θα οδηγήσουν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σε τροχιά σύγκρουσης με την Τρόικα που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έξοδο [από το ευρώ]».


Μία φωτογραφία των αρχηγών από την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και η είδηση των νέων εκλογών στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο της Die Zeit. «Αναπόφευκτες οι νέες εκλογές» ο τίτλος της FAZ.

Νέες εκλογές ελλείψει συμφωνίας αναφέρει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde. «Η Ελλάδα στο χάος, νέες εκλογές. Η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει τον Ιούνιο, αλλά η χρεοκοπία είναι πιο κοντά» γράφει η ιταλική La Stampa στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο.

Μία ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ευρώπης θα μπορούσε να αναστείλει την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ, σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα που επισημαίνουν ότι το «ελληνικό πρόβλημα» αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G8, στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, στις 18 και 19 Μαΐου.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι νέες εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα «εξίσου διαιρεμένο κοινοβούλιο, αλλά την επόμενη φορά», όπως προστίθεται, «η Ελλάδα δεν θα έχει την πολυτέλεια των διακομματικών διαπραγματεύσεων, καθώς έως τα τέλη Ιουνίου, η χώρα θα πρέπει να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 11.5 δισ. ευρώ για να γεφυρώσει το χάσμα στον προϋπολογισμό της».

Για την Washington Post «το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα κλυδωνίζει τις αγορές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για απόρριψη του σχεδίου διάσωσης, εξόδου της χώρας από το ευρώ και δημιουργίας μιας νέας περιόδου αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία».

Τέλος, οι New York Times προβάλλουν τις θέσεις του «δημοφιλέστερου Έλληνα πολιτικού», όπως τονίζεται, του Αλέξη Τσίπρα, ότι «η Ελλάδα μπορεί μεν να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στην Ευρωζώνη», σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή Ευκλείδη Τσακαλωτού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: