Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μίλησαν και για κυβέρνηση των τριών, αλλά ναυάγησε…

Το παρασκήνιο που έφερε τις εκλογές

 
 
Η χώρα οδεύει σε εκλογές και οι πολιτικοί αρχηγοί συσκέπτονται πάλι το μεσημέρι της Τετάρτης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συμφωνήσουν στην επιλογή υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Το ναυάγιο της σύσκεψης της Τρίτης έμοιαζε προδιαγεγραμμένο, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙZΑ αρνιόταν να δώσει οποιαδήποτε στήριξη – ή, έστω, ψήφο ανοχής – ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις στους διαλόγους των πολιτικών αρχηγών, παρόντος του Κάρολου Παπούλια.

Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο κύριος Τσίπρας ζήτησε να μην υπάρχει κινδυνολογία στο ζήτημα του ευρώ, για να αναρωτηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος «ποιος κινδυνολογεί η Μέρκελ και ο Γιούνκερ;».

Ο κ. Βενιζέλος συνέχισε ενθυμούμενος, μάλιστα, την ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πως πολλά πράγματα λέγονται, αλλά δεν γίνονται, και πολλά γίνονται αλλά δεν λέγονται και επεσήμανε πως στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει να γίνει προετοιμασία ακόμα και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Ο κ. Τσίπρας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, παρότρυνε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε κυβέρνηση, αφού βγαίνουν τα αριθμητικά δεδομένα, ενώ ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο ακόμη και για πάγωμα μέτρων υπό τη νέα κυβέρνηση.

Διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο για εμμονή στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Μέρκελ, επαναλαμβάνονατς ότι δεν πρόκειται να προδώσει τον λαό.

Δείτε εδώ  σχετικά.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε να δέχεται τη στήριξη κυβέρνησης ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας (διαβάστε εδώ ) ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά θέλει να οδηγήσει την χώρα εκτός του ευρώ.

Ο δε Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι αρνήθηκαν τις προτάσεις του, παρόλο που θα μπορούσαν να έχουν συμφωνήσει και να στηριχτεί για εθνικούς λόγους μια κυβέρνηση.
Η συνάντηση των τεσσάρων και το παρασκήνιο 

Πέραν τούτων, από τους διαλόγους έτσι όπως εξελίχθησαν στην συνεδρίαση των τεσσάρων την Δευτέρα διαφαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις – κυρίως του κ. Φώτη Κουβέλη -  και να σχηματιστεί κυβέρνηση ακόμα και χωρίς την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γι’ αυτό και ρίχνει όλο το βάρος των προσπαθειών του στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Είναι δε ενδεικτικό ότι καθώς ακούει τον κ. Κουβέλη να του εξηγεί τους λόγους για τους οποίου επιθυμεί την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τον διακόπτει για να τους κάνει την εξής παρατήρηση: 

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Αναγάγουμε δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή της σωτηρίας της πατρίδας.

Ενώ σε άλλο σημείο της συνομιλίας και καθώς πάλι ο κ. Κουβέλης επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Παπούλιας απαντά :

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας): Εγώ το δέχομαι αυτό, αλλά πρέπει να ανοίξεις μια παρένθεση και να πεις ότι πολλά πράγματα θα εξαρτώνται από μια κυβερνητική πολιτική, η οποία μπορεί να συγκινήσει τα κοινωνικά στρώματα. Μια φιλολαϊκή πολιτική, που μπορεί να είναι μέσα στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης που λέμε ότι θα τη στηρίξουμε, μπορεί να έχει μια ευρύτερη κοινωνική στήριξη.

 Από την άλλη, μεταξύ όσων είπε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι και η σκληρή κριτική που ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Επί της ουσίας θέλω να σας πω ότι έχει αναδειχθεί αναμφίβολα μία περίεργη, θα έλεγα, ανιστόρητη και αναντίστοιχη στο μέγεθος της κρίσης και στο μέγεθος του κινδύνου, αλαζονική και μικροκομματική στάση, την οποία δεν θέλω ενώπιόν σας περισσότερο να στηλιτεύσω. Θα το κάνω αυτό δημόσια, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό…. Είπα ότι δεν θα αναλάβουμε ευθύνη μεγαλύτερη από όση μας αναλογεί, αλλά αναμφίβολα η εθνική ευθύνη είναι απεριόριστη. Η εθνική ευθύνη είναι απεριόριστη, αλλά σε μια δημοκρατία πρέπει να κατανέμεται κοινοβουλευτικά και πολιτικά κατά τη δύναμη των κομμάτων. Έτσι λέει η δημοκρατία και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και τα άλλα κόμματα».
 Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στον σχηματισμό κυβέρνησης, επισήμανε όμως ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος από ενδεχόμενες εκλογές θα συμφωνούσε και σε ένα σχήμα χωρίς την υποστήριξη του κ. Τσίπρα…
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: