Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ορκίστηκε ο Φρανσουά Ολάντ

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων


Ο Νικολά Σαρκοζί υποδέχεται τον Φρανσουά Ολάντ
Ο Νικολά Σαρκοζί υποδέχεται τον Φρανσουά Ολάντ   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Παρίσι, Γαλλία
Καθήκοντα προέδρου από τον Νικολά Σαρκοζί ανέλαβε επισήμως ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Σοσιαλιστής Ολάντ επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών ως ένα μήνυμα για την πενταετία του στην εξουσία, εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης της ανεργίας.

Ο Φρ.Ολάντ στο πρώτο μήνυμά του προς τους Γάλλους πολίτες παραδέχθηκε ότι οι δυσκολίες θα είναι σημαντικές, αλλά απηύθυνε μήνυμα ενότητας.

«Στέλνω μήνυμα εμπιστοσύνης στους Γάλλους» είπε ο νέος Γάλλος πρόεδρος -ο πρώτος Σοσιαλιστής εδώ και 17 χρόνια-, λέγοντας ότι προτεραιότητά του θα είναι η παραγωγή και όχι η κερδοσκοπία.

«Είμαστε μια μεγάλη χώρα που ήξερε ανέκαθεν να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις» πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, υποσχόμενος ότι υπό την προεδρία του «όλοι οι Γάλλοι θα ζουν μαζί χωρίς διακρίσεις, γύρω από τις ίδιες αξίες, αυτές της Δημοκρατίας».

«Η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της πάνω μας» είπε, τονίζοντας ότι θα προτείνει στους Ευρωπαίους συμμάχους μία νέα συμφωνία που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με τη μείωση του ελλείμματος.

«Θα προτείνω στους Ευρωπαίους εταίρους μου ένα σύμφωνο που συνδέει την αναγκαία μείωση του ελλείμματος με την απαραίτητη τόνωση της οικονομίας» είπε.

Δήλωσε ότι θέλει να «ανοίξει ένα νέο δρόμο στην Ευρώπη».

Η ορκωμοσία ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί (ώρα Γαλλίας) με την άφιξη του Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Εκεί τον Σοσιαλιστή πολιτικό υποδέχθηκε ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο απερχόμενος πρόεδρος παρέδωσε στον νέο πρόεδρο τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα και άλλους απόρρητους φακέλους πριν από τη σύντομη τελετή ορκωμοσίας, την οποία παρακολούθησαν περίπου 400 προσκεκλημένοι.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν η ηγέτιδα των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ανάμεσα σε άλλους.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με 21 κανονιοβολισμούς.

Ο νέος πρόεδρος πραγματοποιεί -σύμφωνα με την παράδοση- τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου, όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Επίσης, θα μεταβεί στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έχει καλέσει τους Παριζιάνους να έλθουν να υποδεχθούν τον νέο πρόεδρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στη μέρα και το όνομα του πρωθυπουργού του.

Υποψήφιοι για το αξίωμα φέρονται οι Ζαν - Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας, και η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Στη συνέχεια, ο Ολάντ θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνάντηση γνωριμίας με την Άνγκελα Μέρκελ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: