Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σύνοδος Κορυφής: Η απόφαση που ίσως μειώσει κατά 50 δισ. το χρέος της Ελλάδας


Σύνοδος Κορυφής: Η απόφαση που ίσως μειώσει κατά  50 δισ. το χρέος της Ελλάδας
Επικυρώθηκε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των 17 το Σύμφωνο Ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου.  Παράλληλα, η απόφαση για χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESM αναπτερώνει τις ελπίδες της Ελλάδας για απαλλαγή μέρους του χρέους.

Στη Συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι στην απόφαση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, προτάθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως κεντρικός μηχανισμός εποπτείας.

Υπενθυμίζεται ότι , η απόφαση της χθεσινής συνόδου - θρίλερ άναψε το "πράσινο φως" για την χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESM χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στον μηχανισμό αυτό.

Με άλλα λόγια αποσυνδέεται οριστικά πια το κράτος από τις τράπεζες, ελαφρύνοντας σημαντικά την οικονομία των χωρών.

Όπως διευκρίνισε πάντως ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η χρηματοδότηση αυτή δεν πρόκειται να γίνεται αδιακρίτως, καθώς θα πρέπει να συντρέχουν προϋποθέσεις και όροι.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πάντως ακόμα αν θα αφορά όλες τις χώρες που προσφεύγουν από τώρα στη στήριξη ή και αυτές που έχουν ήδη προσφύγει.

Η αποσαφήνιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, καθώς σε περίπτωση που ισχύσει και για τις χώρες που έχουν ήδη προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης, εκτιμάται ότι θα απαλλάξει το χρέος της χώρας από 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κρατικό χρέος αναμένεται να μειωθεί στα 230 δισ. ευρώ, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα βαραίνει πλέον το κράτος, αλλά τον ESM.

Την προοπτική αυτή υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των 17.

Ήδη πάντως η Ιρλανδία επιμένει να συμπεριληφθούν και οι χώρες που έχουν ήδη προσφύγει στο μηχανισμό, ωστόσο διευκρινίζεται ότι στην Ιρλανδία έχει δοθεί πακέτο διάσωσης αποκλειστικά για τις τράπεζες της.

Ανάσα στην Ευρώπη

Ο ευρωπαϊκός νότος κατάφερε δώσει τη νότα αισιοδοξίας που απεγνωσμένα χρειαζόταν η Ευρώπη, μετά και τις αποφάσεις που γνωστοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι  για την διπλωματική «ήττα» της Άνγκελα Μέρκελ, ο Βαν Ρομπάι τόνισε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένη.

«Ήταν μια δύσκολη Σύνοδος, όμως τελικά νίκησε η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Ρομπάι.

Οι ηγέτες ξεκίνησαν να προσέρχονται από νωρίς στη Σύνοδο της ευρωζώνης, με τον Φρανσουά Ολάντ να κάνει λόγο για «μεγάλη πρόοδο σε πολλαπλά μέτωπα για την αντιμέτωπιση της κρίσης».moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: