Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Υποχώρηση Μέρκελ - «Κέρδη» για Ισπανία, Ιταλία

Θρίλερ 14 ωρών στις Βρυξέλλες



 



Σε... γερμανική υποχώρηση φαίνεται πως εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με συνέπεια, έπειτα από 14 ώρες συζητήσεων, να επέλθει συμφωνία για τη δημιουργία, μέχρι το τέλος του 2012, ενός μηχανισμού, που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM), χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στο μηχανισμό αυτό.

Συνεπεία αυτής της απόφασης, Ιταλία και Ισπανία ήραν τις επιφυλάξεις τους για το πακέτο ανάπτυξης, ύψους 120 δισ. ευρώ, στο οποίο είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, διευκρίνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης, για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το Βερολίνο αναγκάστηκε να υποχωρήσει, μετά την πίεση Ισπανίας και Ιταλίας για μεγαλύτερη στήριξη.

Ρώμη και Μαδρίτη είχαν συνδέσει τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση του πακέτου ύψους 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αγορές.

«Συμφωνήσαμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ισπανία και την Ιταλία» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις και θα εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο, που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης και θα καθησυχάσει, ταυτόχρονα, τις κεφαλαιαγορές.

Το κείμενο συμπερασμάτων

«Επιβεβαιώνουμε ότι είναι ύψιστης σημασίας να διακοπεί ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει, σύντομα, προτάσεις βασιζόμενες στο Άρθρο 127 (παράγραφος 6)  για έναν μηχανισμό επίβλεψης. Ζητούμε από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει τις προτάσεις αυτές ως επείγουσες, μέχρι το τέλος του 2012.
Από την στιγμή που ένας τέτοιος μηχανισμός θα έχει εδραιωθεί, ισχύοντας και για την ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούν, μέσω αυτού να περνούν σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση. Αυτή θα βασίζεται σε προϋποθέσεις, μία από τις οποίες θα είναι η συμμόρφωση-συμφωνία με κρατικούς κανόνες βοήθειας, οι οποίοι θα πρέπει να ξεκαθαρίζονται από το -εκάστοτε- ίδρυμα, τον -εκάστοτε- τομέα ή την οικονομία εν γένει και θα επισημοποιείται από το Μνημόνιο Κατανόησης. Το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση του ιρλανδικού οικονομικού τομέα με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του προγράμματος προσαρμογής.

Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο.

Πιέζουμε για σύντομη ολοκλήρωση του Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική στήριξη της Ισπανίας για ανακεφαλειοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επιβεβαιώνουμε πως θα παρέχεται η οικονομική στήριξη από πλευράς EFSF, έως ότου ο ESM είναι ικανός να παράσχει ανάλογη βοήθεια και ότι αργότερα η βοήθεια του EFSF θα είναι αποκλειστική ευθύνη του ESM, χωρίς αυτό να κερδίσει status παλαιότητας.

Επιβεβαιώνουμε τη σαφή δέσμευσή μας να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, πιο συγκεκριμένα, με την χρήση των υπαρχόντων οργάνων EFSF/ESM με ελαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές των κρατών - μελών, ενώ θα γίνονται σεβαστές Συγκεκριμένες Κρατικές Συστάσεις σε συνδυασμό με άλλες δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των χρονικών ορίων, καθορισμένων από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ασταθειών.

Αυτοί οι όροι θα πρέπει να προβλέπονται και από το Μνημόνιο Κατανόησης. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της ΕΚΤ να αναλάβει τον ρόλο εκπροσώπου του EFSF/ESM, κάνοντας ελέγχους στη λειτουργία των αγορών με αποτελεσματικό τρόπο.

Ζητάμε από το Eurogroup να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012».

Σήμερα αποφασίζονται τα μέτρα για την βραχυπρόθεσμη στήριξη Ιταλίας και Ισπανίας

Τα άμεσα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ανάπτυξη συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ είναι γεγονός, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρoμπάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιμένοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν «έκλεισαν την πόρτα» σε βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ηρεμήσουν τις αγορές, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου, δήλωσε σχετικά: «Δεν θα αποκλείσουμε καμία επιλογή -παρέμβασης- ούτως ώστε να κάνουμε τις διορθώσεις που απαιτούνται για κατευνασμό της κατάστασης. Είναι βέβαιο ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν την Παρασκευή. Κάναμε μεγάλη πρόοδο».

Στις εργασίες της Συνόδου την Πέμπτη αποφασίστηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά δέκα δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και άμεση πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων «ομολόγων έργου», κάτι που θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα της τράπεζας με 60 δισ. ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε από τις Βρυξέλες ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης, παρόλο που, όπως είπε, η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα.

Σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών.

Όπως ανέφερε ο Ολάντ, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ από την πλευρά της η Ιταλία θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.

Επί της ουσίας, η “4άδα” που ηγείται των ευρωπαϊκών θεσμών (Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ντράγκι ) θα πρέπει να ετοιμάσει μέχρι τα τέλη του έτους έναν οδικό χάρτη για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, ενώ στο μεταξύ τα ταμεία διάσωσης θα είναι έτοιμα να αγοράσουν ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, εάν δεν μπορούν να τα πουλήσουν στην αγορά σε λογικές τιμές.

Οι λεπτομέρειες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης Ισπανίας και Ιταλίας, προκειμένου οι αγορές να κρατηθούν υπό έλεγχο μέχρι να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο, θα συζητηθούν την Παρασκευή το μεσημέρι στη συνεδρίαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης. Βάση συζήτησης είναι η φινλανδική πρόταση ότι τα ταμεία διάσωσης θα αγοράζουν κρατικά ομόλογα, τα οποία θα είναι καλυμμένα με κρατικές εγγυήσεις (κρατική περιουσία κ.λπ.)protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: