Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Σαμαράς - Βενιζέλος συμφώνησαν και περιμένουν Κουβέλη

Πυρετός διαβουλεύσεων για τη νέα κυβέρνηση



 


Μια μεγάλη περιπέτεια για την πολιτική ζωή της χώρας, που σφραγίστηκε με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την ακυβερνησία του τελευταίου διμήνου, φαίνεται ότι μπορεί να τελειώσει μέχρι το βράδυ της Τρίτης, αν και παρουσιάζονται κάποιες δυστοκίες και καθυστερήσεις, που σχετίζονται με τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αν και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, είναι πλέον πιθανότερη από κάθε άλλη φορά, με δεδομένη τη διάθεση για συγκλίσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το στοιχείο, που περιπλέκει την κατάσταση είναι το εάν θα συμμετάσχει τελικά στο σχήμα η Δημοκρατική Αριστερά, στο εσωτερικό της οποίας εκδηλώνονται τρεις τάσεις: Ναι υπό προϋποθέσεις, που είναι η άποψη του Φώτη Κουβέλη, «Ναι χωρίς όρους» και «Όχι χωρίς άλλη συζήτηση».

Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει ως κύρια προϋπόθεση τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, ενώ σε όλα τα άλλα δεν ανακύπτει κάποιο σοβαρό εμπόδιο, όπως διαπιστώθηκε και στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σοβαρό πρόβλημα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Παρότι υπάρχει έντονη διαφωνία πολλών βουλευτών – κυρίως της νεότερης γενιάς –για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να αποδέχεται την εξέλιξη αυτή και να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης ο νικητής των εκλογών. Υπήρχαν κάποιες σκέψεις να προταθεί ο Σταύρος Δήμας ως μία λύση ευρύτερης αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού, όμως δεν έχει φτάσει η συζήτηση σε τέτοιο σημείο. Παρακάμπτεται επίσης και η επιφύλαξη, που εξέφραζαν κάποιοι στην Ιπποκράτους για τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον ορισμένα έμπειρα και προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος θα αναλάβουν υπουργεία.  

Στα τρία η ΔΗΜΑΡ ενόψει διερευνητικών
 
Τριχοτομημένη εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ κατά την έναρξη των διερευνητικών εντολών και αυτό γιατί τα μέλη της διαφωνούν ως προς την στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα στην προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το οποίο καλείται να λάβει μια κρίσιμη απόφαση που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την ισχύ της επόμενης κυβέρνησης και να ξεπεράσει τις εσωτερικές αναταράξεις χωρίς σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφούσα τάση, η οποία εκφράζεται από τον πρόεδρο του κόμματος Φωτη Κουβέλη και υποστηρίζεται από προεξέχοντας στελέχη και αρκετούς βουλευτές, συμπυκνώνεται στην άποψη: «συμμετοχή με όρους σε συναινετική κυβέρνηση που θα αποτελείται από φερέγγυα πρόσωπα».

Η άλλη άποψη τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να απέχει προκειμένου «να μην υποστεί την φθορά από την συμμετοχή σε μια μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» ενώ οι υποστηρικτές της τρίτης τάσης βρίσκονται στο άλλο άκρο και ζητούν «ενεργή συμμετοχή στην κυβέρνηση πάση θυσία».

Πάντως, τα μέλη της ΚΕ του κόμματος πρέπει να καταλήξουν άμεσα στην στρατηγική που θα ακολουθήσουν καθώς στις 8.30 ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην Βουλή.

Με δεδομένη πάντως τη διάθεση να βρεθεί άμεσα λύση και από τη στιγμή, που ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραλάβει τη διερευνητική  εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι να συγκληθεί την Τρίτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο  Παπούλια, ώστε να διερευνηθεί κατ’ αρχήν η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται σε ένα τέτοιο σχήμα και η συζήτηση θα περάσει γρήγορα στα άλλα ενδεχόμενα τα εξής δύο: Είτε μία κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, είτε σε μία συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που στήριζαν και την κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, πλαίσια που αποτελούν και τις κύριες δεσμεύσεις της χώρας, τις οποίες θα κληθεί να υλοποιήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: