Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Eurogroup: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα στην προσπάθεια προσαρμογής

Ανακούφιση στις Βρυξέλλες



 


Τη συγκρότηση κυβέρνησης που θα βάλει την Ελλάδα πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης αναμένει το Eurogroup, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά από τηλεδιάσκεψη για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα εκφράζει τη δέσμευσή του να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειες προσαρμογής που κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, τονίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα, αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αλλά και ο Λευκός Οίκος, με ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής αναφέρει ότι η παραμονή της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον όλων, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία η τήρηση των δεσμεύσεων. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση η οποία θα σημειώσει έγκαιρη πρόοδο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Τέλος συνεχάρη τους Έλληνες για τη διεξαγωγή των εκλογών σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο.

Το συμφωνηθέν πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, δήλωσαν από την πλευρά τους οι κ.κ. Βαν Ρόμπάι και Μπαρόζο.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter  ότι «ο ελληνικό λαός μίλησε», ενώ εξέφρασε την  αισιοδοξία του ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην χώρα το δυνατόν συντομότερο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας με οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί.

«Υπάρχει περιθώριο διαλόγου για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μνημονίου’, εκτίμησε ο κ. Ρέιντερς, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να σκεφτούμε μια αναπροσαρμογή δέκα ή δεκαπέντε ετών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θεωρείται από τη γερμανική κυβέρνηση απόφαση για να συνεχιστούν «οι βαθιές μεταρρυθμίσεις» στη χώρα.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι ο δρόμος της Ελλάδας δεν θα είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος, όμως είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί αυτή η πορεία καθώς θα δώσει στον ελληνικό λαό προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το αποτέλεσμα αυτό ως την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων να συνεχιστεί η εφαρμογή των βαθιών οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γερμανός υπουργός.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, St. Seibert, τόνισε ότι «η Γερμανία είναι ξεκάθαρη στο τι ζητά από την Ελλάδα: Είναι σαφές πως πρέπει να συνεχιστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Η ανακοίνωση του Eurogroup:


Το Εurogroup έλαβε υπόψη τα πρώτα αποτελέσματα για τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουλίου οι οποίες επιτρέπουν την δημιουργία κυβέρνησης στην Ελλάδα η οποία θα επιστρέψει την χώρα σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Το Εurogroup καταλαβαίνει τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από τους Ελληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων είναι η καλύτερη εγγύηση για την Ελλάδα προκειμένου να υπερκεράσει τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις για ένα μέλλον μεγαλύτερης ευημερίας για την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη.

Το Εurogroup επαναλαμβάνει την δέσμευση του να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια προσαρμογής προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Το Εurogroup προσβλέπει στον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης που θα αποδεχθεί το πρόγραμμα προσαρμογής στο οποίο η Ελλάδα και το eurogroup δεσμεύτηκαν νωρίτερα φέτος.

Το Eurogroup αναμένει ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό όταν η νέα κυβέρνηση έχει σχηματιστεί προκειμένου να ανταλλαχτούν απόψεις με την νέα κυβέρνηση για το πώς θα κινηθούμε και να ετοιμάσει την πρώτη αναθεώρηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: