Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

«Κλειδώνουν» οι προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης

Σε πλήρη δράση ο πρωθυπουργός


Η συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων θα γίνει κατά πάσα πιθανότατα στο Μέγαρο Μαξίμου
Η συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων θα γίνει κατά πάσα πιθανότατα στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Με βαριά ατζέντα επιστρέφει σε πλήρη δράση ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις προγραμματικές δηλώσεις και την επιστροφή της τρόικας.

Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ (Χρ.Λαζαρίδης), του ΠΑΣΟΚ (Κ.Σκανδαλίδης) και της ΔΗΜΑΡ (Δ.Χατζησωκράτης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει στις 17:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Σύμφωνα με το Βήμα, στη συμφωνία θα υπάρχει αναφορά στιςαποκρατικοποιήσεις που θα αφορούν: το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ (κυρίως ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και το παραγωγικό επενδυτικό κομμάτι της ΔΕΗ (δηλ. για ορισμένες παραγωγικές μονάδες και για το πρόγραμμα νέων επενδύσεων).

Θα γίνεται αναφορά στην άρση όλων των εμποδίων να επιστρέψουν οικαταθέσεις από το εξωτερικό με μόνο όρο την αναδρομική φορολόγηση των χρηματικών ποσών και διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «καθαρές» κινήσεις κεφαλαίων.

Ένα από τα αγκάθια ήταν το θέμα της μετενέργειας, για το οποίο πιθανότατα δεν θα υπάρχει αναφορά στη συμφωνία, όπως και για τα εργασιακά στην παρούσα φάση.

Συμφωνία έχει επέλθει για το θέμα της κατάργησης και συγχώνευσηςοργανισμών του Δημοσίου, ενώ ο θεσμός της εφεδρείας βρέθηκε εκτός πλαισίου και θα υπάρξει λύση για το προσωπικό με μετατάξεις.

«Υπάρχει κατάληξη ότι δεν θα τεθεί το θέμα της εφεδρείας. Προκρίνεται η λύση των μετατάξεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Όπως είπε, στη βάση του κειμένου προγραμματικής συμφωνίας γίνεται η τελική επεξεργασία και πρόσθεσε: «Γίνεται, κυρίως, αυτή τη στιγμή, η τελική εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων. Δηλαδή το τι θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός -η μεταφορά των όσων έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα και υπάρχουν στο οκτασέλιδο κείμενο- να εξειδικευτεί ανά υπουργείο, ανά τομέα».

Θέματα που αποτελούν σημεία τριβής, όπως π.χ. ο νόμος Ραγκούση για το μεταναστευτικό, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και μελλοντικές ρυθμίσεις που εντάσσονται γενικότερα στην «ατζέντα νόμου και τάξης» δεν ετέθησαν.

Η συνάντηση με την τρόικα

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τα στελέχη της τρόικας.

Η βασική διαπραγματευτική «γραμμή», αναμένεται να είναι η εξής:

  • Όχι άλλες περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.
  • Υιοθέτηση άμεσων ενεργειών για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και την αποκλιμάκωση των δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.
  • Άμεση και ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
  • Μείωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων που είναι ανενεργοί ή επικαλύπτονται, μέσω της εφαρμογής εκτεταμένων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και μέσω περαιτέρω περιορισμών στις προσλήψεις.
Επιστρέφει με βαριά ατζέντα
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στις 13:00, ενώ νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς θα παραβρίσκεται στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα στις 10:00.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σε πλήρη δράση με βαριά ατζέντα, καθώς την Παρασκευή αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθούν και τα κομματικά όργανα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές στη ΝΔ, με κορυφαία τη θέση του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής (μετά την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου).
Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ενώ στο κομματικό παρασκήνιο γίνεται συζήτηση και για τον Βασίλη Κικίλια. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να προτείνει τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, ευρωβουλευτή Γιώργο Παπανικολάου για τη θέση.

«Είμαι μια χαρά»
Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες που τον συναντούν στην οικία του στην Κηφισιά, ο Αντώνης Σαμαράς είναι όλο και καλύτερα.
Ο ίδιος, θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και να σταματήσουν τα διάφορα σενάρια, ανοίγοντας την πόρτα της οικίας του το βράδυ της Δευτέρας και ξεπροβοδίζοντας, ενώπιον των δημοσιογράφων τον Γ.Στουρνάρα, τον Χρ.Σταϊκούρα και τον σύμβουλό του Χρ.Λαζαρίδη.

«Είμαι μια χαρά» είπε στους δημοσιογράφους που τον είδαν χωρίς γάζα στο δεξί, εγχειρισμένο, μάτι και επέστρεψε στην κατοικία του για να συνεχίσει τις συσκέψεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: