Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Από το βήμα του Economist Χατζηδάκης: Πώς θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα

 

Τους στόχους της κυβέρνησης και τα διαθέσιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist.   

Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τέσσερις βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανακούφιση των εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Βασική κίνηση για την στήριξη της ρευστότητας κατά τον  υπουργό Ανάπτυξης είναι η δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και η «όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή οφειλών του Δημοσίου, στις επιχειρήσεις, ύψους 6 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος το ταχύτερο δυνατόν.

Άλλοι δύο άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την επιστροφή των καταθέσεων στις Ελληνικές τράπεζες καθώς και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε την ενεργότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της επικράτησης ενός παρωχημένου μοντέλου ανάπτυξης που απαξίωσε την επιχειρηματικότητα και ενοχοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Επικράτησε η στρεβλή εντύπωση ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς εργοδότες, αποτελέσματα χωρίς δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όντας στο μάτι του κυκλώνα, ως Ελλάδα χρειαζόμαστε προφανώς την ευρωπαϊκή στήριξη», είπε ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «στις συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής, ξεκαθαρίσαμε τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στη δημοσιονομική εξυγίανση, στον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε  ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για να ξεμπλοκάρει έργα που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία και την ανάπτυξη της  χώρας όπως τους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και όλα τα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ, το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: