Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία η συμφωνία για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ

«Ρήτρα απόκλισης» επέβαλε η τρόικα


Ασφυκτικές πιέσεις για επώδυνες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ασκεί η τρόικα
Ασφυκτικές πιέσεις για επώδυνες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ασκεί η τρόικα   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Στην τελική ευθεία εισέρχονται αυτή την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις της κυβένησης με την τρόικα για το πακέτο των επώδυνων περικοπών ύψους 11,9 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η λεγόμενη «ρήτρα απόκλισης», σύμφωνα με την οποία όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Έτσι, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος το 2013, από το επόμενο έτος, το 2014, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περαιτέρω μειώσεων των μισθών και των συντάξεων.

Οι επικεφαλής της τρόικας διατηρούν ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), καθώς δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για την απόδοσή τους.

Με τη ρήτρα αυτή φαίνεται, πάντως, πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα και θα κλείσει το πακέτο.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τα επώδυνα μέτρα θα είναι στο Euroworking Group (προπαρασκευαστικό συμβούλιο του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης) στις 28 Σεπτεμβρίου και ακολουθεί το Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το «καλό σενάριο», θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου θα εγκριθεί το αίτημα για επιμήκυνση του Μνημονίου κατά 2 έτη (ώς το 2016), πιθανώς σε συνδυασμό με άλλα ευνοϊκά μέτρα για την ΕΛλάδα.

Από την άλλη πλευρά, το «κακό σενάριο» προβλέπει ασυμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και αναβολή των αποφάσεων για μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Αστάθμητος παράγοντας είναι το ενδεχόμενο να υποβληθεί στο μεσοδιάστημα αίτημα από την Ισπανία για πλήρη διάσωση, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις στις αγορές από την αναταραχή που θα προκληθεί και κατά πόσον οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν να τηρήσουν μία πιο σκληρή  στάση -σε σύγκριση με αυτή που έχουν τις τελευταίες εβδομάδες- απέναντι στην Ελλάδα, αφήνοντας να αιωρούνται φήμες για χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το πότε θα αποφασίσουν εάν θα δοθεί περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Η Κομισιόν θέλει η απόφαση για το θέμα να ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το Βερολίνο υποστηρίζει ότι  το νωρίτερο, το Νοέμβριο, θα έχουν στη διάθεσή τους αξιόπιστα στοιχεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινό σχέδιο κυβέρνησης - τρόικας


Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, περί δήθεν αντιπαράθεσης με την τρόικα, δεν πείθουν κανέναν» καθώς, «η κυβέρνηση, που δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή για απόλυτη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, δεν μπορεί να κρυφτεί.»
«Η ισοπέδωση των μισθών και των συντάξεων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων, αποτελεί το κοινό στρατηγικό σχέδιο τρόικας και κυβέρνησης» σημειώνει και προσθέτει:
«Το μνημονιακό σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής θα βρει απέναντί του τους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων και το εναλλακτικό σχέδιο της Αριστεράς για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, αναδιανομή του πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη, έξω από τα μνημόνια της χρεοκοπίας που αποδομούν την Ευρώπη στο σύνολό της».
Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «ρήτρα λήψης συνεχών αντιλαϊκών μέτρων υπάρχει ήδη με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός ΚΚΕ. Αυτή τη ρήτρα υλοποιούν τα βάρβαρα μέτρα και τα μνημόνια, γι’ αυτό και το λαϊκό όχι στα νέα εξοντωτικά μέτρα για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να συνοδεύεται και με όχι στον ευρωμονόδρομο και στις θυσίες για την καπιταλιστική κερδοφορία».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: