Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Επεισόδια στην περιοχή της Ομόνοιας στη διάρκεια συγκέντρωσης μουσουλμάνων

Διαμαρτυρία για την ταινία


Ένταση περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας
Ένταση περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 1.000 μουσουλμάνων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίμαχη ταινία με τον προφήτη Μωάμεθ που θεωρούν βλάσφημη για τον προφήτη Μωάμεθ. Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να κινηθούν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ωστόσο απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και σημειώθηκαν επεισόδια με τους συγκεντρωθέντες να πετούν πέτρες και αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών.

Μετά τα επεισόδια, τα πνεύματα ηρέμησαν και γύρω στις 18:00 οι μουσουλμάνοι έκαναν προσευχή στην πλατεία Ομόνοιας. Στη συνέχεια, κινήθηκαν στους γύρω δρόμους και κάποιοι επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην οδό Σταδίου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση γκλομπ και χημικών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί.

Οι διαδηλωτές έφυγαν με κατεύθυνση προς το Μεταξουργείο και την Πέτρου Ράλλη, ενώ κάποιοι από αυτούς μπήκαν στο σταθμό του μετρό της Ομόνοιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σημειωθεί ζημιές σε περίπτερα και προθήκες καταστημάτων.

Αυτήν την ώρα, η πλατεία Ομόνοιας είναι άδεια, ωστόσο οι δρόμοι στην περιοχή παραμένουν κλειστοί. Κλειστός παραμένει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής».

Η συγκέντρωση των μουσουλμάνων που κατοικούν στη Αθήνα άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής με περίπου 1.000 διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ, και να φωνάζουν ο «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και συνθήματα κατά της επίμαχης ταινίας.

Οι συγκεντρωμένοι είχαν προγραμματίσει για τη συνέχεια πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Εντούτοις, στους δρόμους περιμετρικά της Ομόνοιας, πλην της Αγίου Κωνσταντίνου και της Πειραιώς, είχαν τοποθετηθεί κάθετα οχήματα της αστυνομίας.

Μάλιστα στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, καθώς και Πανεπιστημίου και Πατησίων, είχαν τοποθετηθεί και κορδέλες, με στόχο προφανώς τον περιορισμό των διαδηλωτών στην περιοχή της Ομόνοιας.

Μετά τη συγκέντρωση οι διαδηλωτές επιχείρησαν να ανέβουν την οδό Σταδίου, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία, η οποία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές υποχώρησαν προς άλλους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, όπου επίσης βρήκαν αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών στην οδό Σταδίου, ενώ επιχείρησαν να σπάσουν και το μπλόκο στην Γ' Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εκεί επεισόδια και περιορισμένη χρήση χημικών.

Έπειτα από συνεννόηση μεταξύ των διαδηλωτών, ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων επέστρεψε στην πλατεία Ομονοίας, ωστόσο στη συνέχεια επιχείρησαν ξανά να σπάσουν το αστυνομικό μπλόκο για να κινηθούν προς την αμερικανική πρεσβεία και ακολούθησαν νέα επεισόδια.

Στην οδό Αθήνας οι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, και στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ.

Για παν ενδεχόμενο, με εντολή της αστυνομίας έχει κλείσει προληπτικά ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: