Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Σε δύο δόσεις η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη...



Αλυσιδωτές αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων θα φέρει η πολύ πιθανή αύξηση του γενικού ορίου κατά 2 έτη στα 67.

Όπως επισημαίνει «Το... Βήμα της Κυριακής», η ρύθμιση -εφόσον τελικώς εφαρμοσθεί- προβλέπει την αναπροσαρμογή του ορίου σε δύο φάσεις και στην περίπτωση αυτή θα αφορά τόσο τους νέους όσο και τους παλαιούς ασφαλισμένους, ενώ δεν θα θίγονται όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το όριο θα αυξηθεί στα 66 έτη από την Ιανουαρίου 2013 και στα 67 από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Το μέτρο αυτό προτείνεται ως αντίβαρο για να αποφευχθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά.

Η αύξηση του γενικού ορίου επηρεάζει το σύνολο των ασφαλισμένων που εισήλθαν στην αγορά εργασίας από τις αρχές του 1993, αλλά και όσους μπήκαν πριν το 1993 και δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα.

Εκτιμάται ότι περί τις 70.000 υπάλληλοι θα αναγκαστούν να μείνουν δύο χρόνια παραπάνω στην εργασία τους προκειμένου να πάρουν σύνταξη.

Το δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ, αν και το πρώτο χρόνο εφαρμογής αυτού του μέτρου θα υπάρχουν απώλειες, καθώς πολλοί εργαζόμενοι θα σπεύσουν να αποχωρήσουν ώστε να αποφύγουν τον «εγκλωβισμό».



Δεν υπάρχουν σχόλια: