Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Και η Γερμανοί μιλούν για παράταση στην ελληνική αξιολόγηση...





Η απόφαση για τη νέα δανειακή δόση στην Ελλάδα θα καθυστερήσει ξανά, επειδή η οριστική εκδοχή της έκθεσης της Τρόικας θα κατατεθεί το Νοέμβριο.

Αυτό υποστηρίζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η ... Deutsche Welle, επικαλούμενη κύκλους της Τρόικας και της ΕΕ, μολονότι και οι δύο, απαντώντας σε σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, διέψευσαν ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Αιτίες για την καθυστέρηση είναι, κατά τη γερμανική εφημερίδα, οι εκλογές στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ουσιαστικά μόλις τώρα ξεκίνησαν, καθώς και το γεγονός ότι ούτε οι εκπρόσωποι της Τρόικας, αλλά ούτε και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης «χαρίζουν» ο ένας κάτι στον άλλον.

Υπενθυμίζεται ότι «βάση» για το γερμανικό δημοσίευμα αποτέλεσε η είδηδη που μετέδωσε το Reuters την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Το Reuters επικαλέστηκε αξιωματούχους και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι, μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο, υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν πιθανό «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία πριν τις αμερικανικές εκλογές.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτα σε μακροοικονομική κλίμακα, που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο.

Αρκετές πηγές από τη Γερμανία αναφέρουν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ξεκαθάρισαν σε συζητήσεις με τους ομολόγους τους στη Γερμανία και την Ευρώπη ότι θα προτιμούσαν να μην προκύψουν εκπλήξεις μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Είναι πιθανό η έκθεση της Τρόικας να αναβληθεί για μετά την ημερομηνία των εκλογών» ανέφερ Γερμανός αξιωματούχος. Ερωτηθείς εάν αυτό είναι αίτημα της Ουάσινγκτον, απάντησε: «Δεν θέλουν εκπλήξεις».

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, πηγές ανέφεραν ότι η Τρόικα διέψευσε την είδηση που μετέδωσε το Reuters. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: