Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

«ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΔΩ» ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


«Θα πάω μέχρι τέλους» διαμηνύει ο Σαμαράς


«Θα πάω μέχρι τέλους» διαμηνύει ο Σαμαράς
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα γενικευμένης ρευστότηταςπου επικρατεί στο εσωτερικό των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, εν όψει της συζήτησης και ψήφισης από το Κοινοβούλιο του πακέτου των μέτρων, που δεν αποκλείεται να έλθει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για τον πρωθυπουργό, η υπερψήφιση των 11,5 δισ. αποτελεί «διαβατήριο» στις επαφές του με του Ευρωπαίους ομολόγους του, ώστε να έχει σταθεροποιηθεί η βάση πάνω στην οποία θα διεκδικηθεί το ελληνικό αίτημα για επμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος. Κάποιες παραφωνίες βέβαια προέρχονται και από το εσωτερικό της «γαλάζιας» Κ.Ο., από το πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο εκτιμάται ότι την κρίσιμη ώρα θα επικρατήσει η λογική της σύνεσης. 

Το πρόβλημα εν τούτοις εστιάζεται στα κόμματα των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, ιδιαίτερα μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε εμφανή αναζήτηση ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας. Κάτι που φάνηκε και από την προχθεσνή εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη, όπου περιγράφηκε μεν η αναγκαιότητα του αυτοπροσδιορισμού, δεν αποσαφηνίστηκε ωστόσο το στίγμα του κόμματος.

Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά αντιλαμβάνονται ότι η ασάφεια που επικρατεί στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ,μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ίδια την κυβέρνηση. Περίπτωση για την οποία εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψει ως «ατύχημα», δεν αποκλείου παρόλα αυτά και το ενδεχόμενο να αποτελέσει στρατηγική επιλογή. 

Υπέρ της δεύτερης περίπτωση συνηγορούν και μία σειρά ανακοινώσεων που εξεδόθησαν τα τελευταία 24ωρα από την Ιπποκράτους. Αρχής γενομένης από την «πράσινη» αντίδραση στα όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημοσίως αναφορικά με την πρόοδο στον εντοπισμό των μαϊμού συνταξιούχων ως και ένα πακέτο θεμάτων, μικρότερης ή μεγαλύτερης αξίας.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το σύντομο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για την αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μία μακροσκελέστερη ανακοίνωση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες Μαυραγάνη για τις καταθέσεις στην Ελβετία, μέχρι και μία σύντομη αναφορά στη θέση του ΠΑΣΟΚ ως προς τις εργασιακές σχέσεις, με αφορμή το email της Τρόικας για τα εργασιακά.

Καθίσταται οφθαλμοφανές ότι ο δεύτερος –στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ισχύος- κυβερνητικός εταίρος, επιχειρεί είτε να γνωστοποιήσει είτε ακόμη και να διαφοροποιήσει διακριτικά τη θέση του απέναντι σε κεντρικές επιλογές του Μαξίμου επιδιώκωντας σαφώς να πλασαριστεί στον κυβερνητικό χάρτη. Πιθανώς ίσως και προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις του, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ή την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 



Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: