Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Βουλή οδεύει η δικογραφία για τις δηλώσεις Π.Ρουμελιώτη περί ΔΝΤ

Αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών


Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, μεταβιβάστηκε η δικογραφία για τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και τις δηλώσεις του ότι ήταν από την αρχή γνωστό ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας δεν θα έβγαινε.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς μετά την έρευνα που διενήργησαν διαβίβασαν τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο, ώστε η υπόθεση να ανατεθεί στα αρμόδια όργανα της Βουλής για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κυβερνητικών παραγόντων της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς, επικαλούμενοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ορίζει την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή στις περιπτώσεις που απαιτείται διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων, τονίζουν ότι για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία που δεν μπορούν να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους ίδιους.

Κατά συνέπεια ματαιώθηκαν οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων που εκκρεμούσαν.

Τα πρόσωπα που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν η Λούκα Κατσέλη και ο Γεράσιμος Αρσένης.

Η κ. Κατσέλη μετά την κατάθεσή της είπε ότι δεν είχε γνώση των συζητήσεων του πρώην πρωθυπουργού με τους παράγοντες του ΔΝΤ και έτσι δεν γνωρίζει αν υπήρχε, ή όχι, ενημέρωση της ηγεσίας τής τότε κυβέρνησης για αμφιβολίες περί της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ δεν είχε εκφράσει επίσημη θέση για ενδεχόμενη διαφορετική κατεύθυνση στο οικονομικό πρόγραμμα από τη συμφωνηθείσα.

Ο κ. Αρσένης, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε πως σε ιδιωτικές συζητήσεις ο κ. Ρουμελιώτης έλεγε όσα τώρα υποστήριξε δημόσια.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το κατά πόσον ο κ. Ρουμελιώτης είχε, ή όχι, ενημερώσει την ηγεσία της κυβέρνησης για το θέμα αποτελεί θεσμικό θέμα στο οποίο ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: