Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ «ΔΙΩΧΝΕΙ» ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Ρύθμιση - «βόμβα» για να... αδειάσει το Δημόσιο


Ρύθμιση - «βόμβα» για να... αδειάσει το Δημόσιο 
Την εφαρμογή των νέων αυξημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που θα προκύψουν από την αύξηση του γενικού ορίου από τα 65 στα 67 χρόνια ακόμη και σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έπειτα από μεταβατική περίοδο ενός έτους, εξετάζει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα μέτρο - «βόμβα», το οποίο αναμένεται να ωθήσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση, ώστε να μη βρεθούν σε δυσμενέστερο καθεστώς. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης που εξετάζει αν το εν λόγω μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε επαρκή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να αποφύγει την εφεδρεία και τις απολύσεις, όπως ζητεί η τρόικα. 

Σύμφωνα με τα «Νέα», συγκεκριμένα, εφόσον υιοθετηθεί το μέτρο, όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμασυνταξιοδότησης με τον νόμο Λοβέρδου θα κληθούν να επιλέξουν μέσα σε έναν χρόνο αν θα βγουν στη σύνταξη με το υφιστάμενο καθεστώς ή όχι. Οσοι δεν το κάνουν, θα βγουν στη σύνταξη με τα νέα όρια, δηλαδή στα 67 χρόνια ή με τα άλλα όρια που θα προκύψουν. 

Αν και το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, θα επηρεαστούν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων μητέρες ανήλικων τέκνων. 

Ο στόχος των 150.000 λιγότερων υπαλλήλων «υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις» προέβλεψε χθες, από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Σε περισσότερες από 200.000 εκτίμησε τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός επιτυγχάνεται με βάση τρία δεδομένα: την αθρόα αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων το 2012.http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: