Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ για τον πολυτελή βίο της στο Παρίσι Η κυβέρνηση «κουρεύει» Τίνα και σπατάλες

Δραστικές περικοπές στις υπέρογκες ετήσιες δαπάνες που αφορούν την καταβολή επιχορηγήσεων, εισφορών και συνδρομών σε 180 διεθνείς οργανισμούς και άλλες οντότητες του εξωτερικού επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας να κλείσει κάθε πηγή δημοσιονομικής αιμορραγίας.

Ειδικότερα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και στην Βουλή από την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για τον πολυτελή βίο της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη στο Παρίσι όπου εκπροσωπεί την χώρα στον ΟΟΣΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολή προς όλους τους υπουργούς με την οποία τους ζητά να προχωρήσουν σε περικοπές των σχετικών κονδυλίων. Αναλυτικά, η επιστολή την οποία παρουσιάζει το protothema.gr  αναφέρει ότι «εν όψει της κατάρτισης του Σχεδίου Προϋπολογισμού του 2013 και σε συνέχεια των σχετικών αιτημάτων των υπουργείων… ενημερώστε μας για τα ακόλουθα ζητήματα». 

-          Τον πλήρη κατάλογο των οργανισμό και λοιπών οντοτήτων, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο σας καθώς και το ύψος των αντίστοιχων δαπανών

-          Ποιες εκ των δαπανών αυτών αποτελούν νομική υποχρέωση της χώρας μας

-          Ποιες εκ των ανωτέρω δαπανών κρίνονται από την πλευρά σας ως απολύτως αναγκαίες.

Στόχος είναι η εξάντληση των περιθωρίων περιστολής και ο εξορθολογισμός  της σχετικής δαπάνης στο πλαίσιο της κοινής μας βούλησης για προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας».

Να σημειωθεί ότι το «θέμα Μπιρμπίλη» έθεσε στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την πρώην στενή συνεργάτιδα του κ. Γιώργου Παπανδρέου ως «silver girl».




Πέραν όμως, της συγκεκριμένης, ο κ. Μαριάς κατέθεσε και ορισμένα άλλα «εντυπωσιακά» στοιχεία για το εύρος της σπατάλης του κράτους με την μορφή επιχορηγήσεων και συνδρομών προς διεθνείς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Μαριάς:

-          Με απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών στις 30.8.2012 καλείται η Τράπεζα της Ελλάδας να «εμβάσει τηλεγραφικώς στον δικαιούχο: MONUSCO (Αποστολή Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) εισφορά 8.000.000 δολαρίων (6.376.000 ευρώ)

-          Στις 16.7.2012 το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει πληρωμή 240.000 ευρώ για την καταβολή της Διοικητικής Εισφοράς Ελλάδος στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για το 2012 σημειώνοντας ότι απομένουν προς εκταμίευση άλλα 10.000 ευρώ

-          Στις 5.9.2012 το υπουργείο Ανάπτυξης  εκταμίευσε 7.000.000 ευρώ «για την καταβολή συνεισφοράς της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης (IDA) για τη 15η Αναπλήρωση πόρων του IDA15.

-          Στις 17.6.2012 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε πληρωμή ληξιπρόθεσμης τακτικής εισφοράς της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ έτους 2011 για το ταμείο Συντάξεων και Αποθεματικού Κεφαλαίου.

-          Στις 3 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών αποφασίζει την καταβολή «ληξιπρόθεσμης συνεισφοράς της Ελλάδας στη Διεθνή Ομάδα Συνεργασίας (International Task Force) για θέματα Εκπαίδευσης, Μνήμης και Έρευνας για το Ολοκαύτωμα, για το 2011 ύψους 30.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πρόσθεσε πως οι εισφορές της Ελλάδας προς διεθνείς οργανισμούς ανέρχονται σε 119 εκατομμύρια ευρώ. Συμπλήρωσε  δε ότι «δίνουμε εισφορά ως δωρήτρια χώρα στην EUROPEAN BANK OF RESEARCH AND DEVELOPMENT και οι λήπτριες χώρες είναι η Τουρκία και τα Σκόπια; Η πλούσια Ελλάς λοιπόν δίνει 405.000 ευρώ για την καταβολή της πέμπτης δόσης της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα «Πολιτεία για τον ΟΟΣΑ», άλλες 418.000 ευρώ στον ΟΟΣΑ, 405.000 ευρώ στον ΟΟΣΑ για ενίσχυση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης -για να μας πουν πώς θα διώξουμε τους δημοσίους υπαλλήλους- 650.000 ευρώ για τα θέματα στο Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης όσον αφορά την ανακούφιση του χρέους, 1.648.000 ευρώ για το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας! Η πλούσια Ελλάς δίνει όλα αυτά… Επίσης δίνουμε 488.000 για τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά είναι μερικά δείγματα».protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: