Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Βαθύτερα το μαχαίρι σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα επιμένει η τρόικα

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας για το νέο πακέτο μέτρων.

Μετά την μόλις 35 λεπτών συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, ακολούθησε συνεργασία του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο Γ.Στουρνάρας, φανερά προβληματισμένος, τόνισε ότι γίνονται διαβουλεύσεις πάνω στη δέσμη μέτρων την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει στην τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών «έχουν ζητήσει διευκρινίσεις, τις οποίες παρέχουμε και οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις συνεχίζονται» σχολίασε ακόμη ο κ. Στουρνάρας.

Σαφώς θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, διαβεβαίωσε ακόμη.

Ο υπουργός Οικονομικών, παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων, απέφυγε να απαντήσει τι ακριβώς αμφισβητούν οι εκπρόσωποι της τρόικας, σε ποιο ποσό ανέρχεται η διαφορά, αλλά και τι αντιπροτείνουν, αν για παράδειγμα ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η τρόικα φέρεται να αμφισβήτησε μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ στα οποία είχαν συμφωνήσει οι κυβερνητικοί εταίροι. Ωστόσο, ο Γ.Στουρνάρας δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή εξερχόμενος του Μαξίμου.

Αντίθετα, πιο αποκαλυπτικός,  υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε εκ νέου ότι παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Σ.Κεδίκογλου: «δεν υπάρχει εμπλοκή»

«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και να προλάβει πιθανές ερμηνείες περί εμπλοκών και προβλημάτων στη διαπραγμάτευση με τη τρόικα.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εργώδεις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της EE.

Eπίσης είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα, αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς, όμως, να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: