Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΤΟΣ


Μέτρα 7,8 δισ. ευρώ για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013


http://newpost.gr/post/157636/metra-78-dis-eyro-gia-protogenes-pleonasma-to-2013/ 
Ύφεση 6,5% το 2012 και 3,8% του ΑΕΠ το 2013 αλλά και νέα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ προβλέπονται μεταξύ άλλων στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προσχεδίου: 

• Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση, θα διαμορφωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ ή στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012, από 19,4 δισ. ευρώ ή 9,0% του ΑΕΠ το 2011. 
• Το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς νέα – εκτός Προϋπολογισμού – μέτρα, θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ το 2012, έναντι 4,5 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ το 2011. 
• Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης με τις απαιτούμενες, υπό διαπραγμάτευση, παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους, επί του παρόντος, ίσου ύψους με ότι προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, προβλέπεται να περιορισθεί ακόμη περισσότερο, στα 8 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ το 2013. 
• Η χώρα, παρά την παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2013. 
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να αποπληρωθούν στο σύνολό τους, μέσα από τις δόσεις του δανείου την περίοδο 2012-2013, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. 

Επίσης, η ανεργία αναμέενται να αυξηθεί περαιτέρω το 2013 και να φθάσει στο 24,7%. Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό η εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στον τομέα των δαπανών θα επιβαρύνει σημαντικά τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προβλέψεις των εσόδων. Η αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ, στην κατανάλωση και στη φοροδοτική ικανότητα των φυσικών και νομικών προσώπων θα μειώσει τα συνολικά καθαρά έσοδα κατά 2,210 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2012. 

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, μετά τη μείωση επιστροφών για το οικονομικό έτος 2013, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 46,742 δισ. ευρώ (έναντι των εκτιμήσεων του 2012),μειωμένα κατά 4,5%. Η αρνητική αυτή επίπτωση οφείλεται σε πρωτογενές επίπεδο, κυρίως, στη μείωση των άμεσων φόρων κατά 517 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των δημοσιονομικών παρεμβάσεων σε μισθούς και συντάξεις. Η μείωση της κατανάλωσης και του ύψους των μισθών και συντάξεων θα επηρεάσει σημαντικά και τους έμμεσους φόρους οι οποίοι προβλέπονται να ανέλθουν σε 25,193 δισ. ευρώ, μειωμένοι κατά 1,078 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2012.



Ο κ. Σταϊκούρας, μετά την κατάθεση του Προσχέδιου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, και ειδικότερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας, οικονομικής συμπίεσης των πολιτών και ρευστότητας στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο περιβάλλον. 

Το περιεχόμενο του εν λόγω Προσχεδίου σηματοδοτεί τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε με το σχηματισμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, το τέλος της αμφισβήτησης της προοπτικής της Ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Είναι γεγονός ότι μετά την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, η χώρα έχει επιχειρήσει δημοσιονομική προσαρμογή με τεράστιες θυσίες των πολιτών, ύψους 49 δισ. ευρώ ή 22,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012. Στη νέα περίοδο, η οποία είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη, η βούληση της Κυβέρνησης είναι η χώρα, εντός της Ευρωζώνης, να βγει το ταχύτερο από το τέλμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποιες πρώτες, μικρές αλλά πάντως θετικές ενδείξεις, οι οποίες εντοπίζονται και καταγράφονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. 

Τα προαναφερθέντα δεδομένα, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις, μας επιβάλλουν να κρατήσουμε χωρίς ταλάντευση γερά το τιμόνι του σκάφους για να πάρουμε τη δύσκολη στροφή. Η εθνική προσπάθεια κατ’ ανάγκην θα ενσωματώνει όρους των εταίρων, αλλά θα εμπεριέχει και τη σταθερή βούλησή μας η χώρα να αξιοποιεί τα δικά της αποτελέσματα αλλά και τις ευκαιρίες που φαίνεται να δημιουργούνται στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον, ώστε, εν πορεία, να τροποποιήσει, σε συνεργασία με τους εταίρους, όρους προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των πιέσεων. Μόνο έτσι η Ελληνική οικονομία θα καταφέρει να εισέλθει το συντομότερο δυνατόν στον ενάρετο κύκλο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης και θα είναι σε θέση μεσο-μακροπρόθεσμα να διαμορφώσει όρους αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους τους Έλληνες πολίτες». 


Δείτε αναλυτικά το προσχέδιο εδώ
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: