Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Βόμβα στα οικογενειακά επιδόματα Κόβονται όλα τα επιδόματα και τα αφορολόγητα για ανήλικα παιδιά

Από το 2013 καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τα πρόσθετα αφορολόγητα για κάθε προστατευόμενο παιδί. Μεγάλοι χαμένοι θα βγουν αυτομάτως οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που χάνουν από 1-1-2013 το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί (1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 ευρώ για δύο παιδιά κλπ). 

Στη θέση τους σχεδιάζεται να χορηγηθεί στοχευμένα ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά (ακόμα και αν έχουν μόνο ένα ή δύο τέκνα) που θα δίδεται απευθείας μέσω των εφοριών και όχι πια από τον ΟΓΑ, τις νομαρχίες κλπ . Με το νέο σύστημα, θα προβλεφθεί ένα επίδομα σαν αυτό που λαμβάνουν ήδη οι τρίτεκνοι (πχ περίπου 500 ευρώ το χρόνο ανά τέκνο). Θα δίδεται πλήρες σε κάθε οικογένεια με χαμηλό εισόδημα (πληροφορίες μιλούν για ποσά έως 10.000 ευρώ το χρόνο), κατά τα 2/3 σε οικογένειες με εισόδημα 10.001-20.000 ευρώ και κατά το 1/3 για εισόδημα 20.001-30.000. 

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήριζε «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα γιατί θα εφαρμόζεται με εισοδηματικά κριτήρια. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε πάντως ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου. Ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείο ότι τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται θα ισχύσουν από το 2014, με βάση τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013. Διευκρίνιζε πάντως και ότι η Τρόικα ζητά ακόμα διευκρινίσεις «όχι μόνο για μέτρα ύψους 2 δισ. αλλά για πολλά», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους τους και πάλι αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: