Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Να εξεταστεί η συνταγματικότητα των οριζόντιων μέτρων ζητά ο Π.Πικραμμένος

«Ένσταση» για τα μέτρα


Ο κ. Π.Πικραμμένος
Ο κ. Π.Πικραμμένος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να κάνουν «το επόμενο βήμα» και να εξετάσουν σε βάθος τη συνταγματικότητα των οριζόντιων μέτρων που επιβάλλει το δεύτερο Μνημόνιο, προέτρεψε τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, τονίζοντας ότι δεν είναι επιτρεπτό η οικονομική επιβάρυνση από τα φορολογικά μέτρα να κατανέμεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες ασυνεπών πολιτών.

Σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως του Βόλου, με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο, ο κ. Πικραμμένος, αναφέρθηκε στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικές και νόμιμες τις περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ. οι οποίες επιβλήθηκαν με το πρώτο Μνημόνιο, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή «δεν παρέλειψε να θέσει και τα όρια της δράσης του νομοθέτη, τόσο στην παρούσα όσο και σε μελλοντικές φάσεις της κρίσεως».

«Σε περιπτώσεις παρατεταμένης οικονομικής κρίσεως δύναται ο νομοθέτης να θεσπίσει μέτρα περιστολής δαπανών που συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, πλην η δυνατότητα αυτή έχει ως όριο την καθιερούμενη από το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων εκάστου, καθώς και την καθιερούμενη στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» αναφέρει η απόφαση, όπως επεσήμανε ο κ. Πικραμμένος.

Αυτό, όπως επεσήμανε, σημαίνει ότι η επιβάρυνση αυτή πρέπει να κατανέμεται μεταξύ όλων των κατηγοριών, απασχολουμένων στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και να μην επιβαρύνονται πάντα όσοι «κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων -κυρίως στο πεδίο της εκπληρώσεως των φορολογικών τους υποχρεώσεων- προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ κατέληξε απευθυνόμενος ουσιαστικά στους συναδέλφους του, λέγοντας: «Ίσως έφτασε η ώρα το δικαστήριο να κάνει το επόμενο βήμα κατά τον έλεγχο των νέων οριζόντιων μέτρων, εξαρτώντας τη νομιμότητα αυτών σε σχέση και με την τήρηση των λοιπών υποχρεώσεων που είχαν προβλεφθεί από τους εφαρμοστικούς των μνημονίων νόμους».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: