Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Παρά την επιμονή της ΔΗΜ.ΑΡ. ότι δεν ψηφίζει το Εργασιακό Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή

Παρά την άρνηση της ΔΗΜ.ΑΡ. να ψηφίσει το Εργασιακό, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή.

Η Δημοκρατική Αριστερά ζητά από τον πρωθυπουργό να αποσύρει το Εργασιακό ή να το φέρει προς ψήφιση αργότερα. Εναλλακτικά ζητά να μην έλθει σε ένα μόνο άρθρο προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να διαχωρίσει τη θέση της στο Εργασιακό.

Διαφορετικά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα το ψηφίσει. Αφήνει μόνο μία διέξοδο η ΔΗΜ.ΑΡ., να δεχτεί τόσες αλλαγές η τρόικα που ουσιαστικά να ισοδυναμεί με έμμεση απόσυρση των προτάσεών της. «Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα ψηφίσουμε», λέει συνεργάτης του κ. Κουβέλη.

Το Μαξίμου πάντως κάνει διαφορετικό σχεδιασμό. Καταρχήν ξεκαθαρίζει ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Απορρίπτει το αίτημα να κατατεθεί σε περισσότερα άρθρα γιατί τότε η συζήτηση θα δημιουργούσε περισσότερες εντάσεις και διαρροές και σύγχυση τόσο στους βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και στην κοινή γνώμη. Άλλωστε, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε παρόμοια περίπτωση θα έπρεπε να καταθέσει άλλα δεκαπέντε άρθρα που ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παρότι δημοσίως δηλώνει ότι το πακέτο έχει κλείσει, το κυβερνητικό επιτελείο θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά της τρόικας προκειμένου να πειστεί και το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη.

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι πιέσεις λόγω των γεγονότων προς το κόμμα του κ. Κουβέλη θα αυξηθούν και ελπίζουν ότι τελικά θα μεταβάλει στάση προκειμένου να μη διακινδυνεύσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Πάντως υπάρχουν φόβοι ότι, αν η ΔΗΜ.ΑΡ. επιμείνει, μπορεί να συμπαρασύρει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακόμη και της Ν.Δ. Η τρόικα πάντως τηρεί και αυτή σκληρή στάση: από τη μία απαιτεί να εγκριθούν τα μέτρα και από τα τρία κόμματα και από την άλλη απειλεί ότι, αν δεν δεχτούν όλοι και το Εργασιακό, θα αρνηθεί ότι υπάρχει συμφωνία. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: