Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Δύο ημέρες περιθώριο για τις τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων

Αγώνας δρόμου για Eurogroup την Τετάρτη


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Tην επόμενη εβδομάδα, και πιθανόν την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, μετατίθεται η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Eurogroup για την Ελλάδα εφόσον τη Δευτέρα επέλθει συμφωνία στο Euro Working Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση Euro Working Group την Πέμπτη εξετάστηκαν βασικά τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού ύψους 16-18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

Η τεχνική ομάδα που προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίαζε μέχρι αργά και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά περιθώριο δύο ημερών στην Αθήνα προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες για το πακέτο μέτρων.

Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» μέχρι την Κυριακή, ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα και την Τετάρτη -ή το αργότερο την Πέμπτη- να μπορεί να συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να δώσουν την έγκρισή τους.

Στην Αθήνα, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην άρνησή της για τα εργασιακά. Μετά την πολύωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, ζήτησε μάλιστα από τους Ευρωπαίους εταίρους «να αποσύρουν τις αξιώσεις που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας μας».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ζητά παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία του πακέτου. Αντιπροσωπεία του κόμματος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων.

Επίσης, από την Ιπποκράτους ζητούν οι περικοπές στις συντάξεις να επιμερισθούν δίκαια, να βρεθεί η χρυσή τομή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και η διατήρηση του αφορολογήτου. Επίσης, κάθε προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: