Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ξεκίνησε η συνάντηση με τη συμμετοχή Στουρνάρα και Βρούτση Σε κλίμα αβεβαιότητας η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η παρατεταμένη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Στη συνάντηση μετέχουν επίσης οι υπουργοί κ.κ. Στουρνάρας και Βρούτσης.

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ 18ης Οκτωβρίου έχει εκτροχιαστεί πλήρως, ενώ οι υπερβολικές απαιτήσεις της Τρόικας δημιουργούν τριβές στο εσωτερικό της τρικομματικής συμμαχίας. 

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την έγκριση των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών στα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα με την Τρόικα προκειμένου να πάει στις Βρυξέλλες με συμπαγές μέτωπο. Όμως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν προειδοποιήσει ότι πέρα από τις επιφυλάξεις τους στα οικονομικά δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πακέτο για τα εργασιακά που βάζει η Τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. 

Η Τρόικα απαιτεί τα 9 δισ. του δημοσιονομικού πακέτου να προέρχονται από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και να εφαρμοστούν μέσα στο 2013. Έτσι όμως γίνεται δώρο άδωρο η επιμήκυνση που προφανώς θα δοθεί όχι για να ελαφρυνθεί η κοινωνία αλλά για να επιβληθούν κι άλλα μέτρα που θα κλείσουν τις τρύπες που θα προκαλέσει η προβλεπόμενη ύφεση. 

Επιπλέον όμως η Τρόικα ζητά να ψηφιστούν τάχιστα τα διαρθρωτικά μέτρα με τις 89 δράσεις που περιλαμβάνουν και αρκετά σημεία τριβής. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι απαιτεί να ψηφιστεί και το εργασιακό πακέτο με κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των τριετιών, του πενθήμερου σαραντάωρου, κατάργηση των αποζημιώσεων στις απολύσεις κλπ που ουσιαστικά θέτουν την χώρα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Παρότι η αγορά εργασίας έχει απορυθμιστεί και η ευελιξία είναι εκτεταμένη η Τρόικα θέλει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πολιτικό-συμβολικό επίπεδο κάτι όμως που κινείται έξω από τα όρια του δεύτερου Μνημονίου. Με παρόμοιο τρόπο δεν αρκείται στις απολύσεις των επίορκων  δημοσίων υπαλλήλων που ανέβηκαν στις 10.000 αλλά ζητά την συμβολική κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο με 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης μέχρι την Πέμπτη που ξεκινά η Σύνοδος στις Βρυξέλλες δεν θα έχει καν κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και μετά την Σύνοδο Κορυφής. Εφόσον προκύψει συμφωνία της Τρόικας με την  ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα θα παρουσιαστούν στο έκτακτο Γιουρογκρούπ το οποίο θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου. Εφόσον εκεί εγκριθούν τότε θα πάρουν τον δρόμο για την Βουλή. Η απόφαση για την χώρα όμως εκ των πραγμάτων μετατίθεται για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου. 

Αδιέξοδο
Εδώ προκύπτει πια το αδιέξοδο. Εταίροι και δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Σαμαρά ότι για να προχωρήσει η εκταμίευση θα πρέπει η τρόικα να βγάλει θετική έκθεση και εν τω μεταξύ όλα τα μέτρα –και το εργασιακό που προκαλεί το βέτο των δύο κυβερνητικών εταίρων-να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή.  

Το αδιέξοδο επιτείνεται από την αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποφάσεις για την χώρα θα ληφθούν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Νοεμβρίου όπου θα συζητηθεί συνολικά η κρίση χρέους της ευρωζώνης και η αναπτυξιακή ενίσχυση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Παρά την επικοινωνιακή αισιοδοξία δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Σύνοδος θα αποφασίσει την εκταμίευση των 31,5 δις ή αν συμπεριληφθεί η χώρα σε μία συνολική λύση που θα αλλάζει τα δεδομένα. Επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η δόση εκταμιευθεί εις ακέραιον ή τμηματικά όπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές των Βρυξελλών και του ΔΝΤ. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κλείσει τα υπερβολικά σκληρά δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και εργασιακά μέτρα και να τα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή χωρίς να έχει καμία χειροπιαστή εγγύηση από την πλευρά των εταίρων ότι η εκταμίευση και η επιμήκυνση θα προχωρήσουν κανονικά. Η κυβέρνηση όμως θα βρίσκεται συνεχώς υπό την δαμόκλειο σπάθη της μη εκταμίευσης της δόσης, ο εκβιασμός θα διατυπωθεί ωμά «αν δεν τα συμφωνήσετε και δεν τα ψηφίσετε ξεχάστε τα χρήματα». 

Η εκτίμηση είναι ότι η Τρόικα βλέποντας ότι δεν υπάρχουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και πολιτικές αντιστάσεις ανέβασε υπερβολικά τον πήχη των απαιτήσεων δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο. Εν τω μεταξύ όμως ακόμη κι αν ληφθούν οι αποφάσεις στις νέες προθεσμίες που έχουν τεθεί τα χρήματα δεν θα φθάσουν στην χώρα πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός όμως έχει πει ότι η χώρα αντέχει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ το κλίμα στην οικονομία όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί όπως προέβλεπε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο του αρχικού σχεδιασμού για την ανάκαμψη αλλά θα γίνεται όλο και χειρότερο. Διαγράφεται ο κίνδυνος τα χρήματα να πάνε κατευθείαν στις τράπεζες για να καλύψουν τις δικές τους τρύπες και εν τω μεταξύ οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να κλείνουν από έλλειψη ρευστότητας ή να μεταναστεύουν και οι εργαζόμενοι να απολύονται χωρίς αποζημιώσεις. 

Καθώς αυτά είναι πλέον βάσιμες πιθανότητες που προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια περί ανασχηματισμού, πολιτικής αναδιάταξης κλπ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι με τα σενάρια: 

-επιχειρείται επικοινωνιακός αντιπερισπασμός από τα σκληρά μέτρα

-γίνεται διαχείριση απειλής προς δυσφορούντες υπουργούς και βουλευτές προκειμένου να εφαρμόζουν και να ψηφίζουν ότι τους φέρνουν

- γίνεται προβολή στην επόμενη ημέρα. Μετά την ψήφιση των μέτρων η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί οπότε θα χρειαστεί ένα νέο πολιτικό τοπίο που θα αποσπάσει από την αρχή την συναίνεση της κοινωνίας. 

Αρκετοί βουλευτές και υπουργοί πάντως λένε «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» και θυμίζουν ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες από την Ρώμη ο κ. Σαμαράς απέκλειε κατηγορηματικά τα σενάρια ανασχηματισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: