Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κόκκινη γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας για ανατροπές στα εργασιακά

«Όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας


O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Τρίωρη συνάντηση είχαν το απόγευμα της Τρίτης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση εν μέσω της επιμονής της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και «μαχαίρι» στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Οι συνομιλίες, νωρίτερα, είχαν φτάσει σε οριακό σημείο, λόγω της επιμονής των πιστωτών -ιδιαίτερα του ΔΝΤ- σε πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων, μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, καθώς και μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», προσπαθώντας να διασκεδάσει την εικόνα εμπλοκής που παρουσιάστηκε νωρίτερα, κατά τις επαφές του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα.

Ο κ. Βρούτσης, ο οποίος παρέστη στη σύσκεψη των αρχηγών, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναχώρησε νωρίτερα για το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας και αυτός ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή, προσπαθούμε να συγκλίνουμε».

Αργότερα, για το υπουργείο Οικονομικών αναχώρησαν και οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας καθ' οδόν ότι η εντολή των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η Ελλάδα πρέπει πάρει την επόμενη δόση μέσα στο Νοέμβριο. «Τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, που είχε μεταβεί από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλιώς «θα πεθάνει από ασφυξία».

Κόκκινη γραμμή

Στο υπουργείο Οικονομικών κατέφθασε λίγο πριν από τις 8 το απόγευμα η τρόικα, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους κ.κ. Βρούτση, Στουρνάρα και Σταϊκούρα για το καυτό θέμα των εργασιακών. Οι τρεις είχαν λάβει σαφείς οδηγίες από τους πολιτικούς αρχηγούς για το χειρισμό της διαπραγμάτευσης.

Όσο οι συνομιλίες της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν δηλώσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν θα γίνουν δεκτές περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά.

Οι αξιώσεις της τρόικας υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας, και η Δημοκρατική Αριστερά «κατηγορηματικά αποκρούει και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα», προειδοποίησε ο Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι οι αξιώσεις της τρόικας «στο βαθμό που θα γίνονταν -αλλά δεν γίνονται- αποδεκτές» ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της ήδη καλπάζουσας ανεργίας, ενώ διαμήνυσε ότι η τρόικα οφείλει να καταλάβει ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο, τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Την έντονη αντίθεσή του στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, με τα μέτρα που ελήφθησαν, φτάσαμε στο «ακραίο σημείο» για τα εργασιακά και περαιτέρω παρεμβάσεις δεν βοηθούν σε τίποτα. «Είναι λάθος η εμμονή της τρόικας στο σημείο αυτό» πρόσθεσε.

«Ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης παίζει με τη φωτιά» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ απέδωσε σε σκοπιμότητες την κωλυσιεργία από την πλευρά της τρόικας για το κλείσιμο των μέτρων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το πακέτο μέτρων που θα έρθει στη Βουλή πρέπει να είναι «πραγματικά το τελευταίο» και «να διέπεται εσωτερικά από δικαιοσύνη».

Αργότερα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι αν δεν ψηφίσει τα μέτρα ο κ. Κουβέλης «δεν θα τα ψηφίσει κανείς. Αυτά θα έρθουν ως ενιαίο πακέτο. Έχουμε συμφωνήσει τα μέτρα να ψηφιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο».

Το μήνυμα προς τους εταίρους είναι, σύμφωνα με την Ιπποκράτους: «Παίζετε με τη φωτιά πραγματικά. Εδώ δεν έχουμε θέμα Ελλάδας, αλλά θέμα Ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι πολύ μικρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη (3% του χρέους, 2% του ΑΕΠ). Δεν είμαστε ούτε Ιταλία, ούτε Ισπανία.»

Οι αντιδράσεις

«Η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε και σήμερα άλλη μία θεατρική παράσταση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. «Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και συνεργάζεται στενά με την τρόικα για μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου» πρόσθεσε.
Για «δήθεν στάση αντίστασης» εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, έκαναν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Λυπούμαστε γιατί οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα έστησαν ένα δραματικό σκηνικό επαπειλούμενου εργασιακού Μεσαίωνα ο οποίος τους επιτρέπει να αναπτύξουν μια δήθεν στάση αντίστασης και αντίδρασης προκειμένου, όλοι μαζί τις επόμενες ημέρες, να δηλώσουν την ικανοποίησή τους γιατί τελικά θα έχουν καταφέρει να μας επιστρέψουν στον 19ο αιώνα», δήλωσε ο Χρήστος Ζώης.
«Μπροστά στις εξελίξεις που διαδραματίζονται, μία πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων: Γενικός συναγερμός για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας και όλοι στους δρόμους για να ματαιωθούν τα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ» υπογραμμίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
«Επικοινωνιακό τρικ» χαρακτήρισε τις ενστάσεις Κουβέλη και Βενιζέλου ηΧρυσή Αυγή. «Κουβέλης και Βενιζέλος παριστάνουν τις νεαρές παρθένες, υποκρινόμενοι πως αντιστέκονται στα επονείδιστα μέτρα της τρόικα, μες στην αγωνία τους να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα κομματίδιά τους. Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: