Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Όχι σε οριζόντια μέτρα Βενιζέλος: Παίζει με τη φωτιά η Τρόικα

Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συμφώνησαν σε δύο πολύ απλές θέσεις: ότι το πακέτο των μέτρων θα είναι ένα (δημοσιονομικά, διαρθρωτικές αλλαγές) και ότι για να γίνει αποδεκτό από τη Βουλή και την κοινωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιμήκυνση, το νέο "κούρεμα", κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίμετρα. Για τα εργασιακά συμφώνησαν όλοι πως "δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της τρόικας". "Αν δεν τα ψηφίσει ο κ. Κουβέλης δεν θα τα ψηφίσει κανείς. Αυτά θα έρθουν ως ενιαίο πακέτο. Έχουμε συμφωνήσει τα μέτρα να ψηφιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο" εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και πήρε αποστάσεις από τη διαπραγματευτική τακτική που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό πως θα τον στηρίξει. Του ζήτησε, όμως, έστω και τώρα να επιδιώξει πολιτική διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να πειστεί πως για την επιμήκυνση και την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους "δε χρειάζονται αποφάσεις κοινοβουλίων, δε θα χρειαστεί να πληρώσει κανείς ξένος φορολογούμενος, αρκεί μόνο να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις από την ΕΚΤ". Για αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ο όρος "κούρεμα" είναι λάθος. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις αρχηγοί έδειξαν στη σύσκεψη να έχουν αντιληφθεί πως βαδίζουν σε ένα οριακό σημείο. Με τις αντοχές της κοινωνίας εξαντλημένες και την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης. 

Οπότε, έχουν δύο δρόμους: ή ψηφίζουν τα μέτρα και προχωρούν όλοι μαζί για να αποδείξουν πως είχαν δίκιο όταν έλεγαν πως θα αποφευχθεί η χρεοκοπία ή ακολουθούν ο καθένας τον δρόμο του και προκαλείται ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Οι δηλώσεις, αλλά και οι πληροφορίες από τη σύσκεψη, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η επιλογή των αρχηγών είναι η πρώτη. Αρκεί, βέβαια, να πειστεί η τρόικα να μην επιμείνει σε παράλογες απαιτήσεις που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσουν από τη Βουλή. Και οι δανειστές να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όριά της και πως χρειάζεται πραγματική οικονομική στήριξη και όχι λογιστές που μετρούν τι περισσεύει και ζητούν να κοπεί επί δικαίων και αδίκων.

Εξάλλου ο κ. Βενιζέλος, στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε καταστήσει σαφείς τις θέσεις του.

Μιλώντας για «σκόπιμη καθυστέρηση της Τρόικας» και σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργατικά δικαιώματα.

Επεσήμανε, ακόμη, πως το πακέτο των μέτρων που θα ψηφιστεί στη Βουλή, πρέπει να είναι το τελευταίο, να διέπεται από δικαιοσύνη και να μην προβλέπει οριζόντιες περικοπές.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι πρέπει το πακέτο να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, αλλιώς οι αγορές δε θα πειστούν.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα εργασιακά τόνισε ότι το σημείο στο οποίο φτάσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το «ακραίο σημείο» και επανέλαβε ότι άλλες παρεμβάσεις δεν βοηθούν, καθώς και ότι είναι λανθασμένη η «εμμονή» της τρόικας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ο «σκληρός πυρήνας» κρατών και άλλων παραγόντων της Ευρωζώνης «παίζει με τη φωτιά» και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη και γνωστοποίησε πως ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναδείξει στη Σύνοδο Κορυφής τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα μας.





protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: