Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Την Κυριακή τα σπουδαία Ο Μάριο Μόντι παραιτείται «και δεν φταίει η προφητεία των Μάγια»


Στις 12 το πρωί της Κυριακής το πολιτικό μανιφέστο του Μάριο Μόντι
Στις 12 το πρωί της Κυριακής το πολιτικό μανιφέστο του Μάριο Μόντι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ρώμη, Ιταλία
Οι τίτλοι τέλους της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι πέφτουν σε λίγη ώρα με την παραίτηση του Προφεσόρε ενώπιον του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την κοινοβουλευτική έγκριση του προϋπολογισμού. «Ένα χρόνο πριν αυτή η κυβέρνηση ξεκινούσε, αντίθετα σήμερα, και όχι εξαιτίας της προφητείας των Μάγια, πρέπει να τερματίσουμε το ρόλο της» δηλώνει ο Μόντι με δόση ειρωνείας που στρέφεται στη μπερλουσκονική δεξιά.
Ο τεχνοκράτης Μόντι, που ανέλαβε με τις «ευλογίες» της ΕΕ την εξουσία το Νοέμβριο του 2011 αντικαθιστώντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα δώσει τέλος στη μακρά αναμονή για τις πολιτικές του προθέσεις με τη συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει στις 12:00 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ελλάδος.
Τα φώτα της δημοσιότητας θα στραφούν στον Προφεσόρε, ο οποίος αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει την πολιτική του στράτευση με την παροχή στήριξης στο καθολικό κέντρο που κατεβαίνει στις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου στη γραμμή Μόντι, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με τη στήριξη του ιδίου μπορεί να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 10 έως 15%.
Ο πρώην κοινοτικός επίτροπος αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να ηγηθεί συμμαχίας του κεντρώου χώρου με συμμετοχή του Πιερφερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου Udc και του προέδρου της Ferrari Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, ο οποίος δημιούργησε ακριβώς γι' αυτό το σκοπό το κίνημα Μελλοντική Ιταλία (Italia Futura).
Μία συμμαχία που αναμένεται να στερήσει ψήφους τόσο από την κεντροαριστερά του Πιερλουίτζι Μπερσάνι -που βρίσκεται σε τροχιά νίκης- όσο και από τη μπερλουσκονική δεξιά, και ως πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο προβάλλει μία συμμαχία του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) με τις δυνάμεις του κέντρου.
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε λίγο πριν τις 19:00, ώρα Ελλάδος, από την ιταλική Βουλή (είχε προηγηθεί την Πέμπτη η επικύρωση από τη Γερουσία). Ακολουθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και με τη λήξη της ο Μόντι θα μεταβεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να επιδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Κι ούτε ένα τηλεφώνημα...
Το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο καθ' οδόν προς τις κάλπες με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συνεχίζει το μπαράζ εμφανίσεων και επιθέσεων κατά της κυβέρνησης Μόντι, έχοντας πλέον πάρει απόφαση πως ο Προφεσόρε δεν... δελεάστηκε από την πρότασή του να οδηγήσει στις κάλπες όλη την κεντροδεξιά.
Υπό αυτό το πρίσμα ο Καβαλιέρε δηλώνει «υποχρεωμένος» να ηγηθεί της κεντροδεξιάς.
«Ο Μόντι δεν μου έκανε ούτε ένα τηλεφώνημα για τις προθέσεις του, θα δούμε τι θα ανακοινώσει, και εγώ είμαι υποχρεωμένος -υποχρεωμένος είναι η λέξη- για το συμφέρον της χώρας από αίσθηση ευθύνης να είμαι ακόμη εγώ ο επικεφαλής των μετριοπαθών» είπε ο Μπερλουσκόνι στο ραδιόφωνο της Rai.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μίλησε επίσης για μία χαμένη νομοθετική περίοδο, λέγοντας πως «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εν μέρει δίκιο: με την κυβέρνηση των τεχνοκρατών υπήρχε η δυνατότητα μίας συνταγματικής αναθεώρησης που η κυβέρνηση δεν θεώρησε πως έπρεπε να προτείνει».
Μόντι: «Ο ρόλος μας τελειώνει και δεν φταίει η προφητεία»...
Η απάντηση του Μόντι ήλθε με δόση χιούμορ και ειρωνείας, επηρεασμένη από τη φρενίτιδα για το τέλος του κόσμου... «Ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση αυτή ήταν στο ξεκίνημα, σήμερα αντίθετα, και δεν φταίει η προφητεία των Μάγια, πρέπει να τερματίσουμε το ρόλο μας» είπε ο Μόντι σε σύντομη συζήτηση που είχε με υπαλλήλους στο Παλάτσο Κίτζι μετά το πέρας της παραδοσιακής θείας λειτουργίας προ των Χριστουγέννων, στην οποία παρέστη μαζί με την σύζυγό του.
Στη θέση της προφητείας των Μάγια βρίσκεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Λαός της Ελευθερίας (Pdl) που απέσυραν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Μόντι στη Βουλή και τη Γερουσία, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να σηκώσει το γάντι, να προαναγγείλει την παραίτησή του και να εισέλθει η Ιταλία σε τροχιά πρόωρων εκλογών.
Ο Μάριο Μόντι μίλησε την Πέμπτη με προεκλογικό «αέρα» λέγοντας σε εργαζόμενους της Fiat στο Μέλφι της νότιας Ιταλίας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να χαραμιστούν οι πολλές θυσίες που έχουν κάνει οι Ιταλοί, τα αποτελέσματα αυτών των θυσιών θα μπορούσαν εύκολα να χαθούν εάν οι ψηφοφόροι επιτρέψουν στον εαυτό τους να δελεαστεί από εκλογικές υποσχέσεις που απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα».
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός «έδειξε» με τη δήλωσή του τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος προσδίδει στον εαυτό του ρόλο σωτήρα από τη λιτότητα, κατερχόμενος στις κάλπες με εξαγγελίες για απόσυρση μέτρων της κυβέρνησης τεχνοκρατών με απόλυτη προτεραιότητα το φόρο ακίνητης περιουσίας.
Τελικά ο Καβαλιέρε έσωσε τον κόσμο...
Η διάσταση που δίνει στην προεκλογική του εκστρατεία ο Καβαλιέρε έκανε πολλούς να αστειευτούν στα κοινωνικά δίκτυα πως τελικά «ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που έσωσε σήμερα τον κόσμο από την καταστροφή, εξαιτίας των εξαιρετικά καλών σχέσεων που είχε με τις γυναίκες των Μάγια»...
Επίσης, χαρακτηρίζουν χριστουγεννιάτικο «δώρο» την απαγόρευση της προβολής πολιτικής δραστηριότητας από τα τηλεοπτικά δίκτυα την περίοδο των εορτών.
Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: