Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αρχαιοκάπηλους στη Θεσσαλονίκη...



Πρόκειται για δύο άτομα μέλη τετραμελούς σπείρας που είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

 Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί μεταξύ άλλων περισσότερα από...
70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, αποτμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση.

Στη δίκη που έγινε σήμερα οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ποινή που επιβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ενώ στον τρίτο επιβλήθηκε ποινή 20ετούς κάθειρξης και στον τέταρτο 16 χρόνια.

Η υπόθεση τότε είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και μάλιστα τα ανακτηθέντα ευρήματα, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το Μουσείο προκειμένου να δει τα ευρήματα και να ενημερωθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή...
seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: