Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

«Έχει επιτευχθεί πρόοδος» Επίθεση φιλίας από τη Γερμανία, θερμά λόγια για Σαμαρά και από τον Σόιμπλε


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Η Ελλάδα, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Γερμανικό Πρακτορείο. Σημείωσε ότι η Ελλάδα «έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμά της και το κόστος εργασίας», ενώ «οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο κι έχει επιτευχθεί πρόοδος».

Ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ωστόσο ότι «παραμένει η μεγάλη πρόκληση, και για τον ελληνικό λαό» ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάκαμψης, υποστηρίζει πως «όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη διαδικασία εξυγίανσης, όπως αυτή στην Ελλάδα, τότε αυτό συνδέεται με έντονες εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές διενέξεις».

Ο κ. Σόιμπλε είχε καλά λόγια συνολικότερα για την Ευρωζώνη λέγοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια του 2012, επικαλούμενος κυρίως την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

«Έχουμε καταφέρει να σημειώσουμε προόδους σε μια δύσκολη περίοδο. Και αυτό σε όλα τα κράτη μέλη» δήλωσε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε κυρίως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες «έχουν όλο και περισσότερη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού», και την Ελλάδα, η οποία «εργάζεται ευσυνείδητα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε εξάλλου υπέρ της διαδοχής του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών μιας μικρής χώρας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην σύγκλιση διαφορετικών απόψεων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπό αυτήν την έννοια «ο Ολλανδός συνάδελφός αρμόζει απολύτως» στη θέση αυτή.

Εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ «χαίρει της εκτίμησης όλων και είναι πολύ ικανός», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι προτιμά να διαδεχθεί τον Γιούνκερ ένας υπουργός Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: