Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μισθός κάτω από τα 490 ευρώ για "ανάσχεση της ανεργίας"



Τι προβλέπει η νομοτεχνική προσθήκη του υπουργείου Οικονομικών για την απασχόληση ανέργων στα προγράμματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε μερική αποδοχή και του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για την δυνατότητα μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του κου Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ), προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.
Σε ό,τι αφορά δε, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».
Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το Προεδρείο, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».
Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.
«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ' τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Η διατύπωση λέει «εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις». Όταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός - αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι' αυτούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: