Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ένταση κατά τη συζήτηση Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με 168 «ναι», 123 «όχι», 1 «παρών» υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο, σε σύνολο 292 παρόντων βουλευτών.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε σύντομη δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανέφερε: «Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα».
Στο πρακτορείο Reuters ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει.

Ο πρωθυπουργός απείχε από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, επιλέγοντας να μην τοποθετηθεί, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμμετείχαν, πάντως, στην ψηφοφορία.

Για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου, που εισήχθη ως ένα μοναδικό άρθρο, είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Επιπλέον ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για δύο ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο στο παρά ένα της ψηφοφορίας.

Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισε ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από τη ΝΔ) βουλευτής Θ.Σολδάτος, καθώς και ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και δεν στήριξε το κόμμα του Χρ.Ζώη «Νέα ΜΕΡΑ». Όπως όλα δείχνουν οι δύο βουλευτές βρίσκονται σε τροχιά επανένταξης στη ΝΔ. 
Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς απάντησε: «Κάτι σημαίνει αυτό».
Επιπλέον, τα μέλη του κινήματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο, ωστόσο υπερψήφισαν τις τροπολογίες.

Ένταση για την ρύθμιση «ανάσχεσης της ανεργίας
»

Οι τόνοι ανέβηκαν για τη ρύθμιση (πρόταση του ΠΑΣΟΚ) που έφερε, μία ώρα πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία προβλέπει μισθό κάτω των 490 ευρώ για ολιγόμηνη απασχόληση ανέργων και δυνατότητα για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

Η ένταση συνεχίστηκε μετά την αποχώρηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένου, ο οποίος διέκοψε την ομιλία του διαμαρτυρόμενος για την οχλαγωγία στην αίθουσα. Το λόγο πήρε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης για να παρατηρήσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ορίζει ο κώδικας της Βουλής για τον χειρισμό αυτών των καταστάσεων.

Εν συνεχεία, ο Απόστολος Κακλαμάνης σχολίασε την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη, ο οποίος είχε εξαπολύσει βολές κατά του Γ.Στουρνάρα και του Αντ.Μανιτάκη, για να συνεχιστεί επί ώρα η εκτός διαδικασίας κόντρα μεταξύ βουλευτών.

Περίπου στις 23:00, παρενέβη ο προεδρεύων της Βουλής για να αρχίσει η ψηφοφορία.

Νωρίτερα, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

Εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας βολές και κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις ανακοινώσεις περί πλεονασμάτων και ανάπτυξης. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο που προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και για τον τρόπο που επιχειρείται η αξιοποίηση κονδυλίων για τους ανέργους. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας είχει σκληρή αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μίλησε για σχέδιο εφαρμογής των μνημονίων της εσωτερικής υποτίμησης και διάλυσης της μεσαίας τάξης, που εκτελείται με το δόγμα του σοκ και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταργώντας ακόμη και τις κοινοβουλευτικές διατάξεις που προϋποθέτουν το διάλογο. Ο κ. Καμμένος εν μέσω οχλαγωγίας διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε από την αίθουσα, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα διατύπωσε τη θέση ότι το δίλημμα μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών είναι κάλπικο, καθώς το κεντρικό ζήτημα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με ποιο τρόπο θα βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Όπως τόνισε, ο αγώνας του ΚΚΕ για ανατροπή κυβέρνησης και εξουσίας θα πάει μέχρι τέλους.

Η αποστροφή αυτή της κ. Παπαρήγα ενόχλησε -όπως φαίνεται- τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος, εν μέσω των επικρίσεων για το πολυνομοσχέδιο, έκανε ένα διάλειμμα για να επιτεθεί στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «ιστορικά έχει χρεοκοπήσει η μαρξιστική ιδεολογία». Στον Ν.Μιχαλολιάκο απάντησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν.Καραθανασόπουλος λέγοντας: «Πιάστηκαν αδιάβαστοι πάλι, όμως, γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εκείνοι που συνέτριψαν το φασισμό και το ναζισμό είναι οι κομμουνιστές».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: