Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση Τελειώνετε με φοροδιαφυγή και αλλαγές στο Δημόσιο, λέει η Κομισιόν

Επιπλέον έσοδα δύο δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένει η Τρόικα, με βάση τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται στην έκθεση του κλιμακίου της Κομισιόν. Τα περισσότερα από τα οφέλη θα προέλθουν από την κατάργηση των αφορολογήτων για τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς και από το αναμόρφωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. 

Η κατάργηση του αφορολογήτου για τους αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να αποφέρει σημαντικά πρόσθετα έσοδα, δεδομένου ότι πάνω από το ήμισυ των αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από το τυπικό όριο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, των 5.000 ευρώ ετησίως.

Οι ελεγκτές διαπιστώνουν πως οι εξειδικευμένες μονάδες που δημιουργήθηκαν για τη φοροδιαφυγή από άτομα υψηλού πλούτου και τις μεγάλες επιχειρήσεις, βελτιώνονται αργά. Ο αριθμός των ελέγχων είναι ακόμη χαμηλός, αλλά στην είσπραξη των φόρων υπάρχει βελτίωση. Περιμένουν περισσότερα όμως, όπως τονίζουν, «από τις νέες τεχνικές ελέγχων, με βάση την εκτίμηση των κινδύνων και την ενίσχυση της χρήσης των πληροφοριών τρίτων, που θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή».

Η Τρόικα ζητά «αναπροσανατολισμό του προσωπικού με προτεραιότητες τη μονάδα μεγάλων οφειλετών και την μεγάλη μονάδα των φορολογουμένων». Διαπιστώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει περίπου 14.000 προσωπικό, αλλά το μισό είναι πάνω από την ηλικία των 50 ετών και το ένα τέταρτο πάνω από 55.

«Ποντάρουν πολλά» όμως στους φόρους ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (μέσω της ΔΕΗ). Χαρακτηρίζουν «εξαιρετική την συλλογή των φόρων ακίνητης περιουσίας για το 2013, ενώ ο νόμος για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με τον νέο Ενιαίο Φόρο (και στα αγροτεμάχια) θα πρέπει να εγκριθεί έως τέλος Ιουνίου για το 2014 και μετά. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν ετήσια έσοδα ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ όπως 

Μέτρα για περαιτέρω μείωση στο έλλειμμα

Οι συντάκτες της έκθεσης «πανηγυρίζουν» επειδή για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, το μακροοικονομικό σενάριο (για την ύφεση κλπ) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο από  την προηγούμενη αναθεώρηση.

Παρ 'όλα αυτά, η αποστολή εντόπισε κάποια υστέρηση των εσόδων και ότι οι αρχές δεν είχαν εφαρμόσει κάποια μέτρα που είχαν συμφωνηθεί
 
Το έλλειμμα για το 2012, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της στήριξης προς τον τραπεζικό τομέα, ανέρχονται σε 10% του ΑΕΠ. Το εκτιμώμενο κόστος που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών 2012 είναι περίπου 4,4% του ΑΕΠ. Στην έκεθση τονίζεται ότι, εξαιρουμένων αυτών των δαπανών και των άλλων παραγόντων, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3% του ΑΕΠ, ελαφρώς καλύτερα από ό,τι το στόχο στο πρόγραμμα για 1,5% του ΑΕΠ.

Συνολικά όμως, οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να καλυφθούν τόσο το 2013 και το 2014. Ωστόσο, το πρωτογενές έλλειμμα είναι πιθανό να είναι υψηλότερο το 2013, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λόγω της εφαρμογής του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες.

Για να αποφευχθεί αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αναμένεται να καλυφθούν σε δύο χρόνια (2013-2014). Οι ελεγκτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους ότι έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το πολύ μεγάλο και εξαιρετικά εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης (συνολικού ύψους πάνω από 6,5% του ΑΕΠ) που συμφωνήθηκε το 2012.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης

- Τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται σταθερά.

- Σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν επιβληθεί.

- Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα έχει καθυστερήσει.

- Το κόστος εργασίας μειώνεται.

- Η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης.

- Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει, ενισχύονται.

- Η μείωση του κόστους εργασίας δεν συνοδεύεται από ανάλογη αναπροσαρμογή των τιμών στην αγορά.

- Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το 2014 παραμένουν αβέβαιες.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: