Σάββατο 18 Μαΐου 2013

H ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ Ο Καρατζαφέρης περιμένει την πρόσκληση από τον Σαμαρά



o-karatzaferis-perimenei-tin-prosklisi-apo-ton-samara 
Πριν τέσσερα χρόνια, στις ευρωεκλογές του 2009, τα χαμόγελα περίσσευαν για τον ΓιώργοΚαρατζαφέρη. Ο ΛΑΟΣ κατέγραφε μια δυναμική παρουσία και τα ποσοστά του ήταν σε υψηλά νούμερα. Το κλίμα ευφορίας στα γραφεία του κόμματος, επί της οδού Καλλιρόης, ήταν εμφανές.

Ο «Γιώργαρος» για πολλούς, ήταν ο άνθρωπος που γύρισε…το ματσάκι, και είδε τη γαλάζια γη, να γυρίζει, αφού ο ίδιος βρέθηκε τότε  σε καλύτερη θέση, εννέα χρόνια μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ(έγινε το 2000), λόγω του χαρακτηρισμού «Σαλώμη» στον Αρη Σπηλιωτόπουλο, σε μια συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο που διηύθυνε ο Γιώργος Κύρτσος.
 
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ακολούθησαν οβιδιακές μεταμορφώσεις του Γ. Καρατζαφέρη. Ο ίδιος ακολούθησε μια καλή σχετικά πορεία και κατάφερε να παίζει…«μπάλα στο σύστημα», όπως του άρεσε να λέει. Τότε ήταν ο περιζήτητος πρόεδρος από όλους. Πολλοί τον αναζητούσαν για μια πληροφορία, για μια είδηση, για ένα σχόλιο.
 
Ο ίδιος ήξερε καλά το παιχνίδι και φρόντιζε να έχει ανοικτές πόρτες, ακόμα και με μεγάλα συγκροτήματα τύπου, παρά τους παλαιότερους χαρακτηρισμούς περί ακροδεξιάς. Ο ίδιος πάλεψε αρκετά και πολλοί θυμούνται τις προβλέψεις του, όπως στα τέλη του Ιανουαρίου του 2009, περίπου δυόμιση χρόνια, πριν υπάρξει η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, και παρά τη διαφαινόμενη έλευση του Γιώργου Παπανδρέου όπως και έγινε,  όταν τον πρότεινε για πρωθυπουργό σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
 
Ο Καρατζαφέρης ήταν ο χρήσιμος παίκτης για το σύστημα, το οποίο τον αξιοποίησε στο έπακρον και όταν δεν τον χρειάστηκε τον αποδόμησε: η φυγή από το ΛΑΟΣ των Άδωνι Γεωργιάδη και ΜάκηΒορίδη και η μετακίνησή τους στη ΝΔ, ήταν ένα καθοριστικό κτύπημα. Ουσιαστικά ήταν η αρχή του τέλους.
 
Η αποχώρηση των Γεωργιάδη-Βορίδη ήταν το πιο ηχηρό κτύπημα που δέχθηκε από το σύστημα, αλλά όλα αυτά ξεχνιούνται πολύ εύκολα. Ο Μακιαβέλι έχει γράψει πολλά επί της πολιτικής. Το βασικό είναι ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και επειδή στην πολιτική όλα ανατρέπονται, αυτή την περίοδο στη ΝΔ συζητείται η επιστροφή του Καρατζαφέρη.
 
Μένει να δούμε σε ποιο σημείο θα γίνει, εάν θα είναι στο συνέδριο της ΝΔ ή λίγο αργότερα, αλλά και τι συμφωνία θα υπάρξει με τον Αντ. Σαμαρά. Το ρόλο του διαμεσολαβητή έχει παίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε πάντα καλές σχέσεις μαζί του και ως άνθρωπος της σύνθεσης και όχι των αντιθέσεων, φρόντισε να κρατά ζεστή τη σχέση μεταξύ των δυο πλευρών. Τώρα, ήρθε η ώρα να γίνει το βήμα. Το παρελθόν είναι παρελθόν και κανείς δεν το αναμοχλεύει. Και ως εκ τούτου κανείς δεν σκέφτεται χαρακτηρισμούς του Καρατζαφέρη για το Σαμαρά, όπως «τρελΑντώνης» και διάφορα άλλα που έλεγε κατά καιρούς, θεωρώντας ότι χωρίς αυτόν ο Σαμαράς δεν θα έβλεπε εξουσία.
 
Ο Καρατζαφέρης είναι ο χρήσιμος παίκτης αυτή τη στιγμή για τη ΝΔ στη μάχη κατά της Χρυσής Αυγής, που μόνο εύκολη δεν θα είναι, ενώ παραμένει δυνατός ο Καμμένος, αν και υπάρχει σχέδιο διεμβολισμού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με τη φυγή βουλευτών.
 
Ο Καρατζαφέρης αποτελεί -κατά τους εισηγητές της επιστροφής του στη ΝΔ- τον άνθρωπο που θα κερδίσει τον υπερσυντηρητικό και απογοητευμένο νεοδημοκράτη ψηφοφόρο.
 
Τις τελευταίες ημέρες γίνονται αμοιβαία ανοίγματα και ο Καρατζαφέρης έδωσε το στίγμα των δικών του προθέσεων, με δήλωση την οποία έκανε στο «Εθνος της Κυριακής» για το συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει τον Ιούνιο, αλλά και τον ρόλο που αυτό θα πρέπει να διαδραματίσει στις εξελίξεις στην κεντροδεξιά.
 
«Το συνέδριο της ΝΔ δεν μπορεί να είναι ένα εσωστρεφές συνέδριο σαν τα προηγούμενα. Πρέπει να είναι ένα συνέδριο που θα χαράξει προοπτική μιας άλλης πολιτικής προσέγγισης των αναγκών του τόπου. Η -μια απο τα ίδια- θα απογοητεύσει το σύνολο του αστικού κόσμου και θα ανοίξει τα πανιά στους έξαλλους και επιπόλαιους», σημείωσε.

Ο Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις και μάλλον θα το πράξει, να προσκαλέσει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στο συνέδριο, σε μια κίνηση που μπορεί να εκληφθεί και ως «πολιτικός αρραβώνας».
 
Ο Καρατζαφέρης, στη γωνιά του πολιτικού συστήματος, είναι λογικό να θέλει να επιστρέψει και ετοιμάζεται για την ολική επαναφορά, ξεχνώντας τι έλεγε στο παρελθόν. «Πρέπει όλοι σε αυτόν τον τόπο να σκεφτόμαστε με γνώμονα όχι το συμφέρον των κομμάτων, αλλά το τι υπηρετεί το Έθνος. Ο ΛΑΟΣ μένει σταθερός στο δόγμα: "εν οίδα, την πατρίδα"» δήλωσε και όλοι κατάλαβαν ότι η επιστροφή δεν αργεί.
 
Περίπου 13 χρόνια μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ (το 2000) θα λάβει και αυτός, έστω καθυστερημένα, το μερίδιό του από τα «κοινόχρηστα» της «δεξιάς πολυκατοικίας». Το ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσουν και οι άλλοι ένοικοι και κυρίως ο πραγματικός ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας, δηλ. η ομάδα των «καραμανλικών».


Ιωάννης Μαρτέλλος
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: