Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΝΟΜΙΜΑ ΑΛΛΑ ΕΞΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ''ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ''...



Άλλά έξι σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, από τα συνολικά 36 του υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και ...
των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Έτσι, μέχρι στιγμής έχουν κριθεί νόμιμα συνολικά 10 διατάγματα.
Από τα συνολικά 36 διατάγματα, 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.
Ειδικότερα, τα έξι αυτά διατάγματα, τα οποία επεξεργάστηκε το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου) και κρίθηκαν νόμιμα, αφορούν:
  1. Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση, συγχώνευση και μετονομασία τμημάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  2. Την ίδρυση Σχολών, την κατάργηση τμήματος και ίδρυση κατεύθυνσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
  3. Την κατάργηση τμημάτων και ίδρυση σχολών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
  4. Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση τμήματος, τη μετονομασία τμήματος και συγχώνευση ειδικεύσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
  5. Την ίδρυση σχολών, την κατάργηση τμήματος και μετονομασία τμήματος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και
  6. την κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία τμημάτων και ίδρυση σχολής στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΣΠΑΤΕ).
Οι σύμβουλοι Επικρατείας, μετά τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία των τεσσάρων επίμαχων διαταγμάτων, εξέδωσαν αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις με τις οποίες αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα διατάγματα είναι νόμιμα, ενώ έκαναν ορισμένες παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου.
Σε όλες τις γνωμοδοτήσεις τους επαναλαμβάνουν, γι' ακόμη μία φορά, ότι τα σχέδια διαταγμάτων τα οποία αφορούν την οργάνωση της εκπαίδευσης και γενικά το περιεχόμενο των σπουδών πρέπει να αποστέλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας εγκαίρως, «ώστε αφενός να μην αιφνιδιάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα και αφετέρου να παρέχεται η δυνατότητα λυσιτελούς επεξεργασίας» από το ΣτΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 95).
Τα έξι αυτά διατάγματα, όπως και τα άλλα 30 που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά», αναφέρουν οι δικαστές, στάλθηκαν στο ΣτΕ στις 23 Απριλίου 2013, δηλαδή «λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014». Όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το υπουργείο Παιδείας βεβαιώνει, σε σχετικό έγγραφό του προς το δικαστήριο, ότι «η σχεδιαζόμενη μερική αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας είχε αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιας και διεξοδικής διαβουλεύσεως με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς» και «οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται στο παρόν στάδιο είναι περιορισμένες». Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στις γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ, νομίμως προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των έξι διαταγμάτων αφορούν και το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση υποβολής των σχεδίων διαταγμάτων προς επεξεργασία στο ΣτΕ δυσχεραίνει τον έλεγχό τους και πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται.
Σημειώνεται, ότι πλέον των επίμαχων έξι σχεδίων διαταγμάτων έως σήμερα έχουν κριθεί νόμιμα και τα εξής τέσσερα διατάγματα που αφορούν:
  1. Την ίδρυση σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  2. Την ίδρυση-συγκρότηση σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  3. Την ίδρυση-συγκρότηση σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  4. Την ίδρυση σχολής Καλών Τεχνών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: