Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σε «σωστό δρόμο» η Ελλάδα «Δεν θα αλλάξουμε ρότα» για την ευρωζώνη ανεξαρτήτως εταίρου, λέει ο Σόιμπλε


«Δεν θα αλλάξουμε ρότα» για την ευρωζώνη ανεξαρτήτως εταίρου, λέει ο Σόιμπλε
«Κρατήσαμε σταθερή πορεία στην ευρωπαϊκή πολιτική, κι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί» τονίζει ο Σόιμπλε μετά την νίκη της Μέρκελ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βερολίνο, Γερμανία
Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα στην πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ, ανεξαρτήτως κυβερνητικού εταίρου, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, μετά τον θρίαμβο της Μέρκελ και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ανεύρεση εταίρου έχουν ξεκινήσει.

Αποκλείει να δοθούν περισσότερα χρήματα για ανάπτυξη και απασχόληση, επαναλαμβάνοντας ότι ο μόνος ασφαλής δρόμος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Ως καλά παραδείγματα μάλιστα φέρνει την Ελλάδα και την Ισπανία.

«Εμμένουμε στις πολιτικές μας για το ευρώ. Κρατήσαμε σταθερή πορεία στην ευρωπαϊκή πολιτική, κι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί προς το συμφέρον της Γερμανίας και του μέλλοντός μας», τονίζει ο Σόιμπλε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, στην οποία χαρακτηρίζει τη Μέρκελ ως «μια από τις κεντρικές προσωπικότητες της Ευρώπης».

Αρνητικά απάντησε ο Σόιμπλε στο ερώτημα εάν μετά τις εκλογές θα δοθούν περισσότερα χρήματα για ανάπτυξη και απασχόληση, όπως ζητούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αναφέρει η DW.

«Είμαι κι εγώ υπέρ της ανάπτυξης και των περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά συνετή δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εκεί. Δημοσιονομικά ελλείμματα δεν αποτελούν λύση, αλλά επιτείνουν το πρόβλημα» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε ότι χώρες με σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις διαθέτουν την καλύτερη και πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αναφέροντας το «καλό παράδειγμα» της Ισπανίας και της Ελλάδας, που βρίσκεται «σε καλό δρόμο».

«Η Ισπανία είναι ένα καλό παράδειγμα γι' αυτό αλλά και η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο», είπε, αναφερόμενος στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε δύο από τις πλέον αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει συμφωνία είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες είτε με τους Πρασίνους, στην ανάγκη να συνεχιστεί αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως μια επιτυχημένη πορεία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ευρωζώνη μετά την παρατεταμένη ύφεση σε πολλές περιοχές της ζώνης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: