Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η ώρα της αλήθειας για τον Τσοχατζόπουλο. Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου



Μετά από 60 συνεδριάσεις το δικαστήριο αποφασίζει σήμερα για την τύχη του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων 19. Την ενοχή του πρώην υπουργού έχουν ζητήσει οι εισαγγελείς
Στις 10 το πρωί αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και 18 συγκατηγορούμενούς του.
Μετά, από πέντε μήνες και 60 συνεδριάσεις το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του, ενώ οι ποινές θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
Οι εφέτες καλούνται με την απόφαση τους να εκφράσουν την πεποίθησή τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και να επιβάλουν τιμωρία σε αυτούς που θα κηρυχθούν ένοχοι, προσμετρώντας στην ποινή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής τους αλλά και της προσωπικότητας τους.
Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι "τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου".
Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 "….. ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα".
Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης "τοποθετήθηκαν και αποκρύφτηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων".
Η εισήγηση των εισαγγελέων Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση είναι να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, πλην δύο, των οποίων ζήτησαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: