Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

[ρεπορτάζ] Τι πραγματικά συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ τι λένε στελέχη του για τη κυβέρνηση

20131118-160948.jpg
Το Ρόλο του Ντάστιν Χόφμαν στην ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ» φαίνεται να επιλέγουν ορισμένοι εντός του ΠΑΣΟΚ, μη έχοντας αποφασίσει ακόμη τι θέλουν: Να είναι βουλευτές και να συγκυβερνούν με τη η Ν.Δ ή να ρίξουν τη κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται απειλώντας με καταψήφιση κάθε νομοσχέδιο που δεν συμβαδίζει με τα πιστεύω τους και είναι αντίθετα προς τα συμφέροντα των πολιτών . Ακόμη δεν ξέρουν τι θέλουν και επειδή προσπαθούν να είναι και με τον «αστυφύλακα και με το χωροφύλακα» η λιγοστοί πλέον (27) βουλευτές που έχουν απομείνει στην Κ.Ο ταράζουν καθημερινά τα νερά της κυβέρνησης με τις δημόσιες δεσμεύσεις τους περί καταψήφισης σημαντικών νομοσχέδιων.
Δεν ήταν μόνο η κ. Θ. Τζάγκρη που συνειδητά καταψήφισε την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια σειρά άλλων βουλευτών που διαφοροποιούνται, είτε προς όφελος του κόμματός τους παρεμβαίνοντας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με πίεση προς την Τρόικα είτε εναντίον της κυβέρνησης. Στο ΠΑΣΟΚ πραγματικά η ηγετική του ομάδα, έχει πλέον αρχίσει να αντιμετωπίζει με αδιαφορία όλα τα συμπτώματα κοινοβουλευτικής ανταρσίας. Πιστεύει πως ότι και να κάνει ή να παρέμβει προς τη μία ή την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι αργά η γρήγορα αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί από τη μία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος να πιστεύει και να έχει συγκεκριμένα παραδείγματα στις εκτιμήσεις του ότι πολύ γρήγορα το κλίμα στην κυβέρνηση και τη κοινωνία θα είναι διαφορετικό και από την άλλη να καλείται να απαντήσει στις διάφορες διαφωνίες των στελεχών του. Φαίνεται όμως πως οι διαφωνίες αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο επι της ουσίας, αλλά έχουν σχέση και με το γενικότερο πολιτικό σκηνικό όπως αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί από εδώ και πέρα.
Ανακατεύουν την κυβερνητική τράπουλα σενάρια νέου πρωθυπουργού χωρίς εκλογές από τη παρούσα βουλή
Δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαία η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη που ανακατεύει την τράπουλα και βάζει στο καρέ τη ΔΗΜΑΡ για την οποία υποστηρίζει πως θα πρέπει να ξανά μπει στη κυβέρνηση. Παρόμοια άποψη εκφράζουν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος. Άλλοι ωστόσο από το πράσινο στρατόπεδο βλέπουν ακόμη και τη δυνατότητα σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε επίπεδο κυβερνητικής συνεργασίας κάτι που ασφαλώς δεν αφήνει ασυγκίνητη την Κουμουνδούρου σε μ ια τέτοια προοπτική που φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ξέρει ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές , όπως επίσης ξέρει μια μερίδα στελεχών του ότι χωρίς τον Σαμαρά, δύσκολα μπορεί μόνο του όπως είναι σήμερα να κρατηθεί πολιτικά. Άλλοι πάλι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης και καταδικάζουν την πολιτική συνεργασία με τη ΝΔ πιστεύοντας πως έτσι το ΠΑΣΟΚ χάνεται και απορροφάται, από τον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει για εκλογές πιστεύοντας και εκείνο όμως στο σενάριο για αλλαγή του πολιτικού συστήματος αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Μάιου.
Δημ. Ρέππας: το Ενδιάμεσο είναι τερατογέννηση το καινούργιο δεν γεννήθηκε ακόμη
Η τρόικα με τις παράλογες απαιτήσεις που έχει , πιέζει τη βάση των κομμάτων, τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς, πιέζει και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με αποτέλεσμα γαλάζιοι και πράσινοι να εκτοξεύουν απειλές εναντίον της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι πιέσεις αυτές συνδέονται άρρηκτα και με τις διάφορες συζητήσεις που άνοιξαν για τα καλά σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανάμεσα σε διάφορα στελέχη που κινούνται σε διαφορετική γραμμή από την ηγεσία τους.
Οι αντιδράσεις από τους πράσινους βουλευτές κατά του νόμου για τα ακίνητα ή τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία εξακολουθούν και υφίστανται όπως ακριβώς ίδιες αντιδράσεις σημειώνονται και στη ΝΔ. Αυτές οι αντιδράσεις ακουμπάνε τις πολιτικές ηγεσίες των δύο κομμάτων και γι αυτό είχαμε πρόσφατα την αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ που με επιστολή τους τάχθηκαν υπέρ του κ. Βενιζέλου και φωτογραφίζοντας τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και τους υπόλοιπους βουλευτές που διαφοροποιούνται, και από την ΝΔ. οι συζητήσεις που άρχισαν παρασκηνιακά περί αλλαγής του Α. Σαμαρά χωρίς εκλογές από την παρούσα βουλή και το σπουδαιότερο επαναφοράς του Κ. Καραμανλή, όπως φαίνεται να πιέζει μια μερίδα στελεχών προς αυτή τη κατεύθυνση, είναι το παζλ που αρχίζει να ενώνει όλα τα κομμάτια του νέου πολιτικού σκηνικού σύμφωνα με εκείνους όλους που το προωθούν.
Στα σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού επανέρχεται το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος με μεγάλη ψυχραιμία και συναινετική διάθεση τα αντιμετωπίζει πέραν του Ατλαντικού που βρίσκεται χωρίς φυσικά να λέει οτιδήποτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τον αφήνουν αδιάφορο.
Βέβαια όλα αυτά τα σενάρια είναι μόνο συζητήσεις και τίποτε άλλο, δεν υπάρχει καμία κατάληξη. Ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ αλλά όμως συζητούνται , ανάμεσα σε διάφορα στελέχη. Στο ΠΑΣΟΚ όλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να αναπτύξει ενεργό ρόλο ο Κ. Λαλιώτης ο οποίος συνομιλεί τακτικά με τον Δημήτρη Ρέππα και όχι μόνο. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου διατυπώνει το επιχείρημα ότι «το παλιό πέθανε, το καινούργιο δεν γεννήθηκε ακόμη και το ενδιάμεσο αποτελεί τερατογέννηση» που σημαίνει πως ακόμη ο κ. Ρέππας δεν έχει πειστεί ότι θα πρέπει να παρέμβει μαζί με άλλα στελέχη που συνομιλεί μαζί τους τακτικά: Βάσω Παπανδρέου, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Λαλιώτης Απόστολος Κακλαμάνης κλπ. έτσι ώστε να παίξουν καταλυτικό ρόλο για το κόμμα τους. Με τα στελέχη αυτά συνομιλεί και ο κ. Βενιζέλος φυσικά ο οποίος εμφανίζεται τελευταία αποφασισμένος για μεγάλες και συγκρουσιακές αλλαγές στο κόμμα του, αφού δεν πείστηκε πλέον ότι θα μπορεί να αναπτερωθεί πολιτικά και δημοσκοπικά.
Σαμαράς έτοιμος για όλα και aπάντηση Βενιζέλου
Στο γαλάζιο στρατόπεδο ο κ. Σαμαράς με πρόσχημα τη σύγκρουση με την οποία ετοιμάζεται να κάνει με την τρόικα, φαίνεται κατά ορισμένους πως είναι έτοιμος για όλα ακόμη και με το πιο ακραίο ενδεχόμενο. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη του αλλά και με άλλους παράγοντες το λέει ανοικτά: θα συγκρουστώ μαζί τους. Δεν θα κάνω τη ΝΔ ΠΑΣΟΚ όπως έκανε ο Γιώργος. Η απάντηση ήρθε πολύ γρήγορα από τον κ. Βενιζέλο με το ίδιο νόμισμα: Και εμείς έχουμε συγκρουστεί με την τρόικα όταν γινόταν το PSI οπότε ξέρουμε και εμείς από πιέσεις, μάχες και σκληρή στάση κατά των δανειστών.
Το ρεπορταζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα παρασκήνιο το Σάββατο 16 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: