Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Θα περιληφθεί σε ειδική διάταξη επόμενου νομοσχεδίου «Παγώνουν» ενισχύσεις, επιδοτήσεις και επιστροφές ΦΠΑ για όσους χρωστάνε στα Ταμεία


Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί οι εκπρόσωποι της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί οι εκπρόσωποι της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ - Θετική, κατ' αρχήν η Τρόικα - Επιφυλακτικοί οι εκπρόσωποι των δανειστών για την αύξηση  των 48 δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών


Στο «πάγωμα», σύμφωνα με πληροφορίες, των κάθε είδους ενισχύσεων, των επιδοτήσεων και των επιστροφών ΦΠΑ, για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Με τον τρόπο αυτό, οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να εισπράξουν εάν δεν έχουν τακτοποιήσει προηγουμένως τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μέτρο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και έγινε κατ' αρχήν δεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το μέτρο θα θεσμοθετηθεί με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, έως το τέλος της εβδομάδας.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα 700 που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των ταμείων και να μην θιγούν οι συντάξεις, καθώς μόνο στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) οι οφειλέτες υπερβαίνουν τις 200.000 και οι οφειλές τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να εισπράξει ακόμη 200 εκατομμύρια ευρώ, από τους οφειλέτες του ΙΚΑ για τους οποίους έχουν διαπιστωθεί διαφορές ανάμεσα στις εισφορές που καταβάλλουν και στο περιεχόμενο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν. Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες, προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την αύξηση των 48 δόσεων που ισχύουν σήμερα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: