Με βολές για τις αποζημιώσεις βουλευτών η συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2014. Οι αντιδράσεις βουλευτών και προέδρου της Βουλής
Με κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις αμετάβλητες εν μέσω κρίσης βουλευτικές αποζημιώσεις, άρχισε η συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής για το 2014, ο οποίος και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας.
Τον προϋπολογισμό καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως εξήγησε ο εισηγητής του Δημήτρης Γελαλής, υπάρχουν πολλές ασάφειες και κενά, και παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει περαιτέρω μειώσεις σε κονδύλια, αυτές δεν έχουν γίνει και «για το λόγο αυτό καταψηφίζουμε».
Ο κ. Γελαλής νωρίτερα παραδέχτηκε ότι την τελευταία 5ετία ο προϋπολογισμός της Βουλής έχει μειωθεί κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ και ότι οι βουλευτικές αποζημιώσεις από το 2009 έχουν μειωθεί κατά περίπου 35%, εκτίμησε όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στους βουλευτές και τις παροχές τους.
Υπέρ του προϋπολογισμού της Βουλής ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ, παρότι και αυτό θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μειώσεων.
Κατά τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ, με το Βασίλη Καπερνάρο να κάνει λόγω για ένα αοριστολογικό στερεότυπο το οποίο οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν εντός λίγων ημερών.
Γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα καταθέσουν ειδική πρόταση για τις αποδοχές των βουλευτών χωρίς όμως να διευκρινίσει σε πιο πλαίσιο θα κινείται η σχετική πρωτοβουλία.
Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή η οποία, δια του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, τόνισε ότι «εν μέσω κρίσης και μνημονίου και τη στιγμή που αυτοκτονεί κόσμος, δεν προβλέπεται ούτε 1 ευρώ μείωση στους μισθούς βουλευτών. Αυτό συνιστά πολιτική αλητεία».
Κάλεσε δε όσους βουλευτές διαμαρτύρονται για τις αποζημιώσεις που παίρνουν να πάνε στα συσσίτια της Χρυσής Αυγής ή να παραιτηθούν και να πάνε στα σπίτια τους.
«Όχι» στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014 λέει και η ΔΗΜΑΡ.
Η εισηγήτρια του κόμματος, Ασημίνα Ξηροτύρη, τόνισε ότι πρέπει και για το 2014 να γίνει επιπλέον σημαντική μείωση στη βουλευτική και τις λοιπές αποζημιώσεις, αλλά και στα προνόμια των βουλευτών, «καταδεικνύοντας έτσι και στην πράξη ότι οι βουλευτές ζουν τη σκληρή πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη και αγωνίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης».
Όπως αναφέρει η κ. Ξηροτύρη, η ΔΗΜΑΡ επανειλημμένα έχει θέσει το θέμα περιορισμού των προνομίων των βουλευτών και κατάργησης ορισμένων αποζημιώσεων και ζητά, μεταξύ άλλων, να μειωθεί δραστικά ή και να καταργηθεί η αποζημίωση για τα έξοδα και την οργάνωση γραφείου, που είναι της τάξεως των 1.700 ευρώ, να καταργηθεί η αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές για την συμμετοχή τους στις επιτροπές, καθώς επίσης και να μειωθεί ο κυβισμός των αυτοκινήτων ακόμη και για τους βουλευτές της επαρχίας.
Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε και το ΚΚΕ, του οποίου ο εισηγητής Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «στη σημερινή συγκυρία με τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων όχι μόνο για το «φαίνεσθα» αλλά και για την ουσία του πράγματος θα πρέπει να υπάρχει σταθερή μείωση των δαπανών της Βουλής και υπάρχει περιθώριο».
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη ζητήσει από το παρελθόν δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση της αποζημίωσης για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.
Μεϊμαράκης: Όποιος δεν θέλει, ας αποποιηθεί την αποζημίωση
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτοξεύοντας βολές κατά των βουλευτών που τις τελευταίες ημέρες ζητούν μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.
«Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει με το ζόρι τα εισπράττετε αλλιώς θα πάτε στον εισαγγελέα» είπε δεικτικά από το βήμα ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι όσοι βουλευτές θέλουν μπορούν να πάνε στο λογιστήριο της Βουλής και να ζητήσουν μείωση της βουλευτικής του αποζημίωσης και να δοθούν σε κάποιες οργανώσεις ή όπου αλλού επιθυμούν.
Όσον αφορά τον κ. Κασιδιάρη που είχε ανέβει νωρίτερα στη Βουλή και είχε προκαλέσει προτρέποντας όσους βουλευτές πεινούν να πάνε στα συσσίτια της Χρυσής Αυγής και προανήγγειλε κατάθεση τροπολογίας για εξίσωση αποζημίωσης του βουλευτή με το μισθό του πρέσβη που ανέρχεται στα 1.889 ευρώ, ο κ. Μεϊμαράκης είπε:
«Μιλά και ο κ. Κασιδιάρης που ζητά οι προφυλακισμένοι βουλευτές του κόμματός του να έχουν όλα τα προνόμια του αξιώματος και στη φυλακή, θέλουν την αποζημίωσή τους, το αυτοκίνητό τους, τους υπαλλήλους που δικαιούνται για το γραφείο τους».
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε την παραπάνω τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής - ασυνήθιστη πράξη για εν ενεργεία Προέδρους της Βουλής.
Πηγή: ΣΚΑΪ, Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου