Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

"Τελευταίο αντίο" στον Γλαύκο Κληρίδη



Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Γλαύκο Κληρίδη, στην Κύπρο. Ποιοι εκπροσώπησαν την ελληνική κυβέρνηση (Pics+Vids)
Πλήθος κόσμου απέδωσε το ύστατο χαίρε στο Μεγάλο Ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη, στον Ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο. Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στην εκκλησία και ακολούθως στο κοιμητήριο "Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης", συνοδεύοντας τον Γλαύκο Κληρίδη στη τελευταία του κατοικία.
Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρός της κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Στην κηδεία παρέστη ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ κ. Ούζι Λάνταου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Βενιαμίν Νετανιάχου. Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες ήταν, επίσης, παρόντες στην κηδεία.
Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τη θυγατέρα του εκλιπόντος κα Καίτη Κληρίδη, τον Πρέσβη της Ελλάδας εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον Υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ εκ μέρους του Πρωθυπουργού της χώρας, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον Αντιπρόεδρο του Σ.Κ.ΕΔΕΚ, τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, τον ΓΓ των Οικολόγων, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.
Στεφάνια απέστειλαν, επίσης, η Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η οικογένεια Ντενκτάς.
Σημειώνεται ότι με βάση την επιθυμία της οικογένειας Γλαύκου Κληρίδη, αντί στεφάνων να κατατίθενται εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στον πιο κάτω Κυβερνητικό Λογαριασμό, και να αναφέρεται ταυτόχρονα ο σκοπός της εισφοράς. 
 
 
Φόρος τιμής από τον Αντώνη Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τίμησε εκ μέρους του μητροπολιτικού ελληνισμού τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, καταθέτοντας δάφνινο στεφάνι επί της σορού του, στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας, την οποία έψαλαν ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Ο πρωθυπουργός συλλυπήθηκε την κόρη τού Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, και τον γαμβρό του, Κώστα Σαμμά.
Στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στο οποίο έγραψε: «Τα θερμότατα συλλυπητήρια του Μητροπολιτικού Ελληνισμού για το μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου μας».
Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μητροπολιτικός ελληνισμός τιμά τον Γλαύκο Κληρίδη, έναν εκλεκτό πολιτικό άνδρα, που άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη κυπριακή ιστορία.
Ως άνθρωπο, είπε ο πρωθυπουργός, τον γνώρισα απλό, με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία, με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής. Ως πολιτικός άνδρας, «ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές. Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο» σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς.
«Σε αυτήν τη μακροχρόνια πορεία του, με σύνεση και, θα έλεγα, με υπευθυνότητα τον γνωρίσαμε όλοι. Και η σύνεση και η υπευθυνότητα αυτή δεν αφαιρούσε τίποτα από την ευτολμία και την αγωνιστικότητα του» συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ουσιαστική παρακαταθήκη που αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης είναι μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου.
«Η μετουσίωση αυτής της παρακαταθήκης σε πράξη είναι η υπέρτατη τιμή που του αρμόζει. Και απόδοση αυτής της τιμής είναι ευθύνη και είναι χρέος όλων μας. Ευθύνη και χρέος που συναρτώνται με την ευτυχία του κυπριακού λαού. Η Ελλάς αυτή την ευθύνη τη συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους» τόνισε ο κ. Σαμαράς και καταλήγοντας διαβεβαίωσε: «Για την Ελλάδα, η Κύπρος ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος».
Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της οικογένειας του εκλιπόντος, του πολιτικού κόσμου, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού για την παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία.
Η παρουσία σας, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «αποδεικνύει έμπρακτα την τιμή που αποδίδετε σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου, αλλά και την ίδια ώρα τη συμπαράστασή σας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό».
Πηγή, φωτογραφίες και βίντεο από 24h.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: