Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Έντονες οι πιέσεις ΤΑΙΠΕΔ: Οι απαιτήσεις της τρόικας μπλοκάρουν νέο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ


ΤΑΙΠΕΔ: Οι απαιτήσεις της τρόικας μπλοκάρουν νέο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Επιμένει η τρόικα για αλλαγές στην λιανική αγορά του φυσικού αερίου, δηλαδή να καταργηθεί η παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος σε ένα και μόνο προμηθευτή, γεγονός που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απειλεί να μπλοκάρει τυχόν νέο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ.
 
Τον τελευταίο μήνα, η τρόικα με επιχείρημα ότι έτσι θα ανοίξει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν κατά 5%-10% οι τιμές του φυσικού αερίου στη λιανική, πιέζει το ΥΠΕΚΑ να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των τριών Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου - ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, και Θεσσαλίας (51% ΔΕΠΑ, 49% Eni-Shell), και να πάψουν να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα προμήθειας αερίου σε νοικοκυριά, και επιχειρήσεις για διάστημα 30 ετών (περίπου ως το 2030).
 
Όπως ωστόσο λένε στελέχη της αγοράς, η μείωση των τιμών στη λιανική του φυσικού αερίου αφορά ένα στόχο που για την ώρα είναι αρκετά μακρινός, αφού άνοιγμα της αγοράς και τυχόν είσοδο σε αυτήν νέων παικτών, απαιτεί μακροχρόνιες επενδύσεις.
 
Στον αντίποδα, κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν η ζημιά που θα προκληθεί τόσο στη προσπάθεια να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, όσο κυρίως ως προς την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου να σέβεται τις συμβάσεις του με ξένες εταιρείες, να είναι μεγαλύτερη από τα όποια άμεσα οφέλη.
 
Παρέμβαση και από τον Ιταλό Πρωθυπουργό
 
Το θέμα θίγει άμεσα την Ιταλική Eni και τη βρετανό-ολλανδική Shell που ελέγχουν το 49% στις τρεις ΕΠΑ (το άλλο 51% ανήκει στη ΔΕΠΑ), με τις πληροφορίες να φέρουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιταλικής εταιρείας Πάολο Σκαρόνι, να έθεσε το ζήτημα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντηση που είχαν προ δεκαημέρου, εξηγώντας του ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Δημόσιο αθετεί τις υποχρεώσεις του.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ιταλό μάνατζερ ότι το Δημόσιο θα σεβαστεί τις συμβάσεις που έχει με ξένες εταιρείες.
 
Παρέμβαση ωστόσο στον κ. Σαμαρά για λογαριασμό της Eni, φέρεται να έγινε πρόσφατα και από τον ίδιο τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.
 
Πολλαπλό πλήγμα
 
Στελέχη που παρακολουθούν το θέμα, επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά κάνει πίσω στις πιέσεις της τρόικας, θα υπάρξουν δύο πλήγματα στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
 
Πρώτον, θα τιναχτεί εντελώς στον αέρα ο νέος διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ που προγραμματίζεται για το 2014, αφού οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους μετόχους των τριών ΕΠΑ, μαζί με τις προσφυγές που σίγουρα θα ακολουθήσουν, θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο.
 
Δεύτερον, θα πληγεί σοβαρά η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να υπογράψει μια σειρά από καινούργιες, όπως αυτήν για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: