Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Χάσμα μεταξύ τροικας, κυβέρνησης και υπουργείου οικονομικών αναζητούν το δημοσιονομικό κενό

20131119-172012.jpg
Κυβέρνηση και τρόικα παραμένουν επί ποδός πολέμου, είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, όπου αναφέρει πως «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές, οι δανειστές όμως επιμένουν».
Επίσης κάνει λόγο και για το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που βιώνουν την οικονομική κρίση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία λένε ήδη σε λίγους μήνες αντίο στη μη δημοφιλή τρόικα, πάνω από την Ελλάδα εξακολουθεί να πλανάται η σκοτεινή απειλή της κρατικής χρεοκοπίας.
Με την επίσκεψη των οικονομικών ελεγκτών στην Αθήνα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το ερχόμενο έτος. (…) Ως εκ τούτου επικρατεί ασυμφωνία σχετικά με το εύρος των μέτρων λιτότητας που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα»
Παράλληλα η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι: «το δεύτερο πακέτο διάσωσης ολοκληρώνεται στο τέλος του ερχόμενου έτους. Ο χρόνιος ασθενής θα χρειαστεί, ωστόσο, βοήθεια και το 2015-16. Ένα νέο πακέτο βοήθειας φαίνεται ως εκ τούτου αναπόφευκτο –ακόμη κι αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν επισήμως να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις του χρόνου».
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank EFG, υποστηρίζει ότι το ύψος των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας για το διάστημα 2014-16 υπολογίζεται «το πολύ 13 δισ. ευρώ».
Ο οικονομικός αναλυτής δηλώνει στην Die Presse, ότι ένα «κούρεμα» χρέους «θα βοηθούσε μεν ώστε να μειωθεί το ύψος του χρέους και το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα», ωστόσο αυτό παραμένει απλά ένα ενδεχόμενο ακόμη διότι ισχυρά κράτη όπως η Γερμανία διαφωνούν.
Πιθανότερο είναι μια παράταση χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων. Όπως σχολιάζει ο Έλληνας ειδικός, «οι δανειστές μας έχουν επενδύσει πολλή ενέργεια και πολλούς πόρους στη διάσωση της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: